Prokurátor z Kalifornie Xavier Becerra se stane ministrem zdravotnictví USA. Foto: Wikimedia

Biden vybral za ministra zdravotnictví kalifornského prokurátora

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden zřejmě nominuje jako svého ministra zdravotnictví kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru, informují o tom americká média. Becerra je horlivým zastáncem zdravotního pojištění zvaného Obamacare a jako generální prokurátor Kalifornie proslul řadou žalob vůči krokům prezidenta Donalda Trumpa.

 

Hlavním úkolem nového ministra zdravotnictví bude zejména řešení následků pandemie covidu-19, v níž jsou Spojené státy nejhůře zasaženou zemí co do absolutního počtu dosud potvrzených nákaz i úmrtí spojených s touto nemocí. V posledních několika týdnech navíc denní počty nákaz v USA výrazně rostou. AP připomněla, že v portfoliu nového ministra bude zejména očkování proti covidu-19.

Pokud nominaci dvaašedesátiletého Becerry schválí Senát, stane se prvním ministrem zdravotnictví USA latinskoamerického původu, napsala dnes AP. Becerra se narodil v kalifornském Sacramentu mexickým imigrantům.

Generálním prokurátorem Kalifornie je od ledna 2017, kdy v této funkci vystřídal Kamalu Harrisovou poté, co byla zvolena do Senátu. Harrisová se v lednu stane viceprezidentkou USA. Před rokem 2017 byl Becerra přes dvacet let členem Sněmovny reprezentantů.

-čtk-