Ilustrační foto: Flickr

Digitalizace zdravotnictví v Německu postupuje. Od ledna spustí elektronickou kartu pacienta

Elektronický záznam pacienta se v sousedním Německu spustí od 1. ledna příštího roku. Zatím sice jen v testovací fázi, přesto jde o další krok na cestě za digitalizací tamního zdravotnictví. Do té se mají zapojit i německé nemocnice. Odborníci ale varují, že ten nejlepší okamžik mohou i kvůli koronavirové pandemii propásnout.

Půjde o dosud největší projekt v německém zdravotnictví v oblasti informačních a komunikačních technologií. Zapojit se do něho může až 200 tisíc poskytovatelů zdravotní péče a 73 milionů pojištěnců. Je tedy jasné, že půjde o náročný proces, na který je třeba být důkladně připraven. Možná i proto ho Spolkové ministerstvo zdravotnictví bude spouštět postupně a v lednu nastane první, testovací fáze.

Potřebné soubory zdravotních pojišťoven ke stažení jejich pojištěnci mají být k dispozici právě po Novém roce. Uživatelé si v nich budou moci nastavit své osobní údaje nebo údaje o své anamnéze. Do testovací fáze se mají zapojit vybrané nemocnice a vybraní praktičtí lékaři. Cílem je, aby se do testovací fáze zapojilo co nejvíce institucí.

Přibydou další funkce

Po testování proběhne vyhodnocení fungování systému. Vzhledem k tomu, že se vážné komplikace nepředpokládají, by ostrý provoz měl být spuštěn nejpozději do 1. července příštího roku. I tak by ale využívání elektronického záznamu pacienta mělo fungovat na dobrovolné bázi, jak podle deníku Deutsches Ärzteblatt ujistil spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU).

Zavedení elektronického záznamu pacienta by mělo podle Spahna digitalizaci zdravotnictví výrazně urychlit. Ministr rovněž očekává, že do systému časem přibydou další funkce. Vedle lékařských zpráv a rentgenových snímků by se od roku 2022 měly v systému objevit také očkovací průkaz, těhotenský průkaz a několik dalších dokumentů.

Za pozornost stojí také způsob, jakým budou dostupné údaje, které se v elektronickém záznamu pacienta, zobrazovat různým subjektům. To si totiž budou moci zvolit sami lidé. Od ledna nejprve ve formátu zviditelnit, či nezviditelnit danému subjektu všechny dokumenty v elektronickém záznamu, a od ledna 2022 bude možné tuto volbu provést pro každý dokument zvlášť.

Nemocnice, pospěšte si

Na digitalizaci se připravují také německé nemocnice, a to na základě v září schváleného zákona. Spolková vláda jim na to už dříve slíbila uvolnit 3 miliardy eur s tím, že dalších 1,3 miliardy doplní vlády jednotlivých spolkových zemí.

Podle Jense Shicka, člena představenstva sítě nemocnic Sana Kliniken AG jde o velkou příležitost. „Nevybavuji si obdobný program podobného rozsahu. Bude to pro digitalizaci zdravotnictví obrovský impuls,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt. Kliniky mohou peníze na digitalizaci získat, pokud například zavedou automatizované systémy pro přijímání a propouštění pacientů nebo pokud zdokonalí zabezpečení svých počítačových sítí.

Jenže podle některých odborníků nemusí být pro nemocnice vůbec snadné si na peníze na digitalizaci sáhnout. „V nemocnicích je digitalizace obtížnější než v jiných oborech,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt Markus Jones, vedoucí strategického řízení ve společnosti Philips GmbH Market Dach. Podle něho je to dáno tím, že zatímco v průmyslových odvětvích lze zavádět automatizované provozy, kliniky se vyznačují vysokým podílem lidské práce. „Vzájemné propojení s digitálními technologiemi je tak poměrně komplikované,“ dodal.

Obhájí Spahn funkci?

Frederik Wenz, šéf Fakultní nemocnice Freiburské univerzity, zdůraznil, že nemocnice musí nejprve definovat cílový stav digitalizace, a až poté požádat o potřebné finance. „Neměly by se vydávat na cestu, aniž budou vědět, kam mají namířeno. Neměly by se proto snažit za každou cenu vytvářet něco, co nakonec přinese více problémů než řešení,“ uvedl pro Deutsches Ärzteblatt.

Markus Jones připomněl ještě jeden aspekt, kterým je politický cyklus. V příštím roce se totiž v Německu konají volby do Spolkového sněmu, což může znamenat, že stávající spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn se už ministrem znovu stát nemusí. „Jens Spahn je velmi silným ministrem a pokud svou funkci neobhájí, nemusí mít nemocnice v dalších letech na digitalizaci dost peněz. Může nastat období konsolidace, a tak je důležité co nejlépe využít současnou situaci,“ řekl.

Riziko menšího objemu peněz, z nichž bude možné digitalizovat, vnímá také Frederik Wenz. Pokud nyní nevyužijeme příležitosti k zefektivnění, za pár let budeme čelit výzvám, které už nebudeme schopni vyřešit,“ uvedl s tím, že zdravotnictví se vlivem demografického vývoje dostane rovněž do krize personální.

Petr Musil