„Kraje nemají vybavení, aby uchovávaly vakcíny a rozvážely je do jednotlivých očkovacích míst,“ upozornil šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba. Foto: archiv Martina Kuby

Hejtmani jednali se zástupci vlády o strategii očkování, Kuba apeluje na zapojení praktiků

O strategii očkování proti covidu-19 jednali včera hejtmani s představiteli vlády a Centrálního řídicího týmu. V tiskové zprávě to uvedla Asociace krajů. Podle předsedy asociace Martina Kuby (ODS) by měl stát do procesu zapojit praktické lékaře, kteří by posílali a hlásili občany do očkovacích center. Debata se týkala i distribuce vakcín a zásob materiálu potřebného k očkování.

 

Hejtmani dnes podle asociace sdělovali představitelům ministerstva vnitra, zdravotnictví a řídicího týmu své připomínky k očkovací strategii. „Jde především o to, že do celého procesu musí vstoupit zdravotní pojišťovny a vyzvat své pojištěnce k návštěvě obvodních lékařů. Ti by měli určit indikace k očkování, nastavit postup předvakcinačního vyšetření a nahlásit občana do očkovacího centra,“ uvedl v tiskové zprávě Kuba.

Apeloval v té souvislosti na zapojení praktiků do strategie i samotné vakcinace. Účast praktických lékařů považuje Asociace krajů za důležitou i kvůli tomu, že hlavně menší regionální nemocnice nebudou podle hejtmanů schopné kvůli nedostatku zdravotníků vytvořit několik očkovacích týmů. Kraje také očekávají informační kampaň státu k očkování.

Strategie pro očkování vůbec nemluví o výběru konkrétních pacientů pro očkování, řekl večer Kuba v České televizi. Vybrat je přitom podle něj musejí zdravotní pojišťovny, poslat je k praktickým lékařům, kteří budou muset určit, jestli u pacientů nejsou kontraindikace. „Lidi musí někdo indikovat, musí k tomu vydat nějakou zprávu, lidé musí někam přijít. A pak je třeba si představit, kdo je bude očkovat,“ uvedl.

V případě očkovacích látek, které je nutné uchovávat při minus 70 stupních Celsia, by měl podle hejtmanů logistiku zajišťovat stát. „Kraje nemají vybavení, aby uchovávaly vakcíny a rozvážely je do jednotlivých očkovacích míst. Stejně tak potřebujeme mít zásobu materiálu k očkování, tedy injekce, rukavice a další pomůcky. Musíme totiž pořád brát v úvahu, že se bude očkovat jeden člověk vždy ve dvou dávkách,“ dodal Kuba.

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se při jednání s hejtmany ohradil proti připomínkám některých opozičních stran. Poslanci před svým dnešním jednáním uváděli, že kabinet při přípravě očkování selhává. „Zatímco se opoziční poslanci ve Sněmovně předhánějí v kritice očkovací strategie, hejtmani spolu s Ústředním krizovým štábem a ministerstvem zdravotnictví jednají o tom, aby vakcinace fungovala co nejlépe,“ uvedl.

-čtk-