Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 . Data za prosinec ukazují, že epidemie neslábne, naopak dostala se na nejvyšší čísla za posledních 14 dní a budou dále stoupat. Foto: MZČR

Případů covidu je nejvíc za 14 dní, nouzový stav byl prodloužen

Česko v úterý zaznamenalo největší nárůst případů koronaviru za poslední dva týdny. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je nárůst patrný, ale zatím se nezhoršuje situace v nemocnicích. Šéf ÚZIS Ladislav Dušek však do týdne očekává nárůst i tam. Otevření obchodů či restaurací se podle něj zatím v číslech neprojevilo. V Česku kvůli epidemii nemoci covid-19 nadále platí nouzový stav, jehož platnost včera poslanci prodloužili do 23. prosince.

 

Laboratoře potvrdily v úterý 5848 pozitivních testů na koronavirus, provedly téměř 22.800 testů. „Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,“ řekl Dušek. Očekává, že ještě bude stoupat kvůli vyššímu počtu kontaktů reprodukční číslo (R), které už je v současné době vyšší než jedna. Jen dodržování současných opatření podle Duška může snížit šíření viru asi o polovinu. Data za příští tři dny ukážou, jak moc se situace zhoršila.

V Česku dál platí třetí stupeň rizika, nicméně protiepidemický systém PES ukazuje už čtvrtý den na horší čtvrtý stupeň. Ministerstvo zdravotnictví zatím přechod na vyšší stupeň nechystá. Ode včerejška se zpřísnilo pouze opatření pro restaurace, bary a další stravovací zařízení, které musí zavřít nejpozději ve 20:00, o dvě hodiny dříve než dosud.

Některé restaurace včera uposlechly výzvu Chcípl PES a na protest proti podle nich neústavnímu jednání vlády ve 20:00 nezavřely. Otevřeny zůstaly dvě desítky podniků na Teplicku, nejméně dvě pražské restaurace či restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku, kde akci zhruba po hodině ukončila policie. Ta na včerejší večer nenaplánovala celorepublikové kontroly dodržování zavírací doby, řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčk. Policisté se podle něj spíše dostavili do podniků, u kterých si všimli, že mají otevřeno, případně vyjížděli na oznámení.

Lidé si nyní nesmějí ani odnášet pivo z restaurace ve džbánku nebo lahvi domů. Ministr Blatný dnes uvedl, že to nebylo cílem a vláda rozhodnutí změní. Tato „politováníhodná záležitost“ bude napravena během 24 hodin, uvedl. Cílem podle něj bylo omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Ve Sněmovně včera poslanci šest hodin debatovali o prodloužení nouzového stavu o 30 dní, o které požádala vláda. Nakonec souhlasili s prodloužením o 11 dnů, jak navrhli komunisté. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil se sobotou 12. prosince. O dalším prodloužení nouzového stavu kabinet rozhodne ve čtvrtek ráno.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je prodloužení nutné kvůli celoplošným opatřením proti epidemii. Cílem nejsou represe obyvatelstva, ale jeho ochrana. Zdůraznil, že nákaza neopadá a čísla budou pravděpodobně stoupat. „Je předpoklad, že se to do Vánoc nezmění,“ řekl premiér poslancům. Opozici obvinil, že odmítavým postojem k prodloužení nouzového stavu chce vyvolat chaos a ohrožuje životy občanů.

Opozice svůj odpor k prodloužení nouzového stavu o 30 dní dopředu avizovala. Podle Pirátů nouzový stav umožňuje vládě svévolně měnit opatření bez řádného zdůvodnění a vyhodnocování. Z podobných důvodů vládě nechtěli nevyhovět ani Starostové a TOP 09. Poprvé prodloužení nouzového stavu nepodpořila ani opoziční ODS. Její předseda Petr Fiala je přesvědčen, že vláda má dost možností k udržení protiepidemických opatření i bez stavu nouze. Podle předsedy SPD Tomia Okamury chce vláda nouzový stav hlavně proto, že může zadávat zakázky bez výběrového řízení.

Nouzový stav a plošná opatření nebudou podle ministra Blatného nutná, až bude přibývat nejvýše 3500 nakažených týdně. Od takové situace je ale podle něj Česko poměrně daleko. Nouzový stav nemusí podle Blatného znamenat zavření obchodů, zákaz vycházení a podobné restrikce. Pomůže třeba nasadit vojáky či hasiče na vyhledávání kontaktů nakažených.

Expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 připravil vlastní verzi protiepidemického systému PES. Pro opatření v mírnějších stupních by nebyl třeba nouzový stav, zatímco v systému ministerstva zdravotnictví to bylo dosud potřeba i v nejmírnějším stupni rizika. Takzvaný anticovid tým chce svůj návrh předložit Blatnému.

-čtk-