Podle The Lancet se jen u tří z téměř 24.000 účastníků klinických testů vakcíny proti covid-19 firmy AstraZeneca po zhruba třech měsících objevily vážné zdravotní problémy. Není přitom jasné, zda s vakcínou přímo souvisely. Foto: Pixabay

Vědci: Účinnost vakcíny firmy AstraZeneca je v průměru 70,4 procent

Vakcína proti covidu-19 vyvinutá ve spolupráci farmaceutické firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity má průměrnou účinnost 70,4 procenta. Vyplývá to z analýzy zveřejněné v prestižním medicínském časopise The Lancet. Podle agentury DPA se jedná o první vědecký článek o některé z covidových vakcín. Z velké části potvrzuje data, která AstraZeneca a Oxfordská univerzita zveřejnily již v listopadu.

Vakcína AZD1222 vyvinutá ve spolupráci farmaceutické firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity má podle analýzy zveřejněné v prestižním medicínském časopise The Lancet průměrnou účinnost 70,4 procenta a zatím se ukázala být bezpečnou. Jen u tří z téměř 24.000 účastníků klinických testů se po zhruba třech měsících objevily vážné zdravotní problémy. Není přitom jasné, zda s vakcínou přímo souvisely. Všichni tři se uzdravili nebo se brzy uzdraví, uvádí se v článku.

Data k účinnosti vakcíny se vztahují ke kontrolní skupině 11.600 účastníků studie. Ochrana, kterou očkovací látka poskytuje, souvisí přitom podle článku ve vědeckém časopise s dávkováním. Ze 4440 očkovaných, kteří dostali dvě plné dávky, onemocnělo covidem-19 jen 27 lidí, tedy 0,5 procenta. Ve zhruba stejné kontrolní skupině, která covidovou vakcínu nedostala, to bylo 71 lidí, tedy 1,6 procenta. Z toho podle vědců vyplývá, že účinnost vakcíny je 62 procent.

U menší podskupiny účastníků studie, kteří dostali neplánovaně poprvé jen poloviční a až podruhé celou dávku, byla účinnost 90procentní. V této skupině ovšem nebyl žádný člověk starší 55 let. Vědci v článku uvádějí, že bude třeba ještě dalšího výzkumu, aby se prokázala účinnost ve skupině starších lidí, kteří jsou přitom covidem-19 obzvlášť ohrožení.

Ochranu před nákazou virem SARS-CoV-2, který nemoc covid-19 způsobuje, neposkytuje vakcína příliš vysokou. Infekce se prokázala u 29 z 3300 očkovaných účastníků studie (0,9 procenta). U zhruba stejně velké kontrolní skupiny neočkovaných se nakazilo 40 lidí (1,2 procenta). Účinnost vakcíny ve vztahu k infekci koronavirem je tak pouhých 27 procent. Když se nepodaly dvě plné dávky, ale jen poloviční a plná, zvýšila se účinnost přípravku na 59 procent.

Vakcíny firem Moderna a Pfizer/BioNTech mají podle výrobců účinnost vyšší než 90 procent. Očkovací látka druhé z firem se včera začala podávat v Británii, která ji nouzově povolila jako první země na světě.

Agentura Reuters upozornila, že se vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou považuje za klíčovou pro boj s covidem-19 v rozvojovém světě. Ve srovnání s přípravky firem Moderna a Pfizer/BioNTech je totiž výrazně levnější a lze ji lépe distribuovat.

-čtk-