Vakcíny proti covid-19 chce celý svět. Víc jich teď prostě není, tvrdí Evropská komise. Foto: Pixabay

Koupili jsme, co se dalo, hájí Evropská komise společné nákupy vakcín proti covid-19

Evropská komise se včera před europoslanci ohradila proti kritice, že nakupuje a schvaluje vakcíny proti covid-19 příliš pomalu. Máme tolik vakcín, kolik jich lze nyní vyrobit, prohlásila Sandra Gallina, která má v Evropské komisi nákupy na starosti. Svou roli měla sehrát i cena, aby si vakcínu mohly dovolit všechny země EU. Gallina také odmítla, že by se očkovací látky daly schvalovat rychleji. Od začátku se podle ní počítalo s tím, že výrobci ponesou za bezpečnost svých vakcín registrovaných v EU – na rozdíl od Velké Británie nebo USA – stejnou odpovědnost jako za jakékoli jiné léky nebo očkovací látky. Proto museli požádat o schválení v řádném, nikoli nouzovém režimu.

Evropská komise se včera na slyšení v Evropském parlamentu ostře ohradila proti kritice, že včas nezajistila pro členské státy Evropské unie dostatek vakcín proti covid-19. „Celá ta debata kolem nakupovaného množství mě udivuje. Nakoupili jsme toho tolik, kolik nám tehdy nabízeli,“ prohlásila před europoslanci Sandra Gallina, která stojí v čele generálního ředitelství Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin a má společné nákupy vakcín na starosti.

Gallina zdůraznila, že vloni na podzim, v době uzavírání dohod s výrobci nadějných vakcín, se nejednalo čistě o množství, ale „o množství v danou chvíli“. Firmy podle ní původně počítaly s mnohem pozdějšími dodávkami. Evropská komise a státy však chtěly nakoupit vakcíny tak, aby bylo možné s očkováním začít již na začátku roku. „V současné době tak máme veškeré množství vakcín, které je možné nyní vyrobit. Toto číslo bude narůstat, výroba se postupně navyšuje,“ vysvětlila generální ředitelka. Podle ní lze papírově nakoupit libovolný počet dávek, ty jsou však k ničemu, pokud je výrobce není schopen dodat.

V této souvislosti zároveň upozornila, že distribuce vakcín a logistika s tím spojená je již věcí výrobce a členských států. „Někomu to jde rychleji, někomu pomaleji, ale každý dělá, co může a co mu systém umožní. O žádných zásadních problémech zatím nevíme,“ dodala s tím, že od příštího týdne mají státy začít dvakrát týdně hlásit Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), kolik naočkovaly osob. Zaspaly dámy v Evropské komisi? Evropská komise doposud uzavřela smlouvy o předběžném nákupu očkovací látky proti covid-19 se šesti společnostmi. Aktuálně jedná se dvěma dalšími – francouzskou společností Valneva a americkým Novavaxem. Pro zhruba 450 milionů obyvatel EU…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Helena Sedláčková