Nemocnice na Bulovce v Praze je znovu fakultní. Nepočítalo se s ní jako univerzitní, uvažovalo se, že se stane městskou, či metropolitní. Foto: FN NNB a Koláž ZD

Nemocnice na Bulovce a Thomayerova jsou znovu fakultní

Pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova jsou od ledna po devíti letech opět fakultní a mění své názvy. Fakultní nemocnice Bulovka o tom informovala na twitteru. Změnu u Thomayerovy nemocnice na dotaz ČTK potvrdil mluvčí nemocnice Petr Sulek. Obě nemocnice bývaly fakultní, status jim od roku 2012 odebral zřizovatel, ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodňovalo to tehdy restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Nyní resort uvedl, že obě zdravotnická zařízení mají charakter fakultních nemocnic, a tak jim přídomek opět udělil.

 

„Obě nemocnice mají charakter nemocnic fakultních, a to jak spektrem poskytované péče, tak probíhající výukou, neboť řada pracovišť je společných s pražskými lékařskými fakultami, probíhá v nich výuka mediků i vědecko-výzkumná činnost. Tato skutečnost byla potvrzena i Asociací děkanů lékařských fakult,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Nemocnice o návrat statusu požádaly loni ministerstvo. Úřad tak podle mluvčí na základě předložených podkladů rozhodl o opětovném udělení přídomku fakultní a změnil zřizovací listiny nemocnic.

Podle Medical Tribune nemocnice žádost o udělení statusu fakultní zdůvodňovaly tím, že plní úkoly fakultních nemocnic. Jako příklad uvedly, že rozvíjí centra vysoce specializované péče, vytváří podmínky pro výuku a praxi studentů lékařských fakult, pro zvyšování kompetencí zdravotnických pracovníků a pro výzkum a vývoj. Jejich kliniky a oddělení se zapojují do grantových projektů podporovaných z veřejných zdrojů. V této činnosti nepřestaly, i když o přídomek fakultní přišly.

V hlavním městě je nyní pět fakultní nemocnice, kromě Bulovky a Thomayerovy také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Vedle toho jako fakultní vojenská nemocnice funguje také Ústřední vojenská nemocnice.

V hlavním městě jsou tři lékařské fakulty a v minulosti se počítalo s tím, že vzniknou takzvané univerzitní nemocnice. Název univerzitní by měly jen nemocnice navázané na lékařské fakulty. Tato změna nakonec nenastala.

-čtk-