Ing. Zdeněk Kabátek se stal ředitelem VZP v prosinci 2012, kdy ve funkci vystřídal Pavla Horáka. Správní rada ho pak znovu zvolila v srpnu 2016 a potřetí 9. listopadu loňského roku. Foto. Tomáš Cikrt

Ředitel VZP Kabátek je očkovaný a to je dobře, požadovat kvůli tomu jeho rezignaci by bylo neodpovědné

Ředitel největší zdravotní pojišťovny v zemi Zdeněk Kabátek se nechal naočkovat ještě než začal fungovat registr očkování – úplně stejně jako premiér Andrej Babiš nebo ministr zdravotnictví Jan Blatný. Sám ministr pod tlakem médií dnes vyzval Kabátka, aby kvůli vakcinaci vyvodil „důsledek sám pro sebe“, ale výslovně nezmínil, že by to mělo znamenat rezignaci. Ředitel VZP následně v prohlášení označil svou rezignaci za krok, který by byl „hodně neodpovědný“ s tím, že je připraven své motivy předložit Správní radě a bude plně respektovat její rozhodnutí.

Kabátek byl právě správní radou loni v listopadu potvrzen již potřetí ve své funkci, a to výrazným počtem hlasů. Řídí instituci financující zdravotní péči, včetně té, která se týká covidu a očkování. VZP za osm let svého působení vyvedl z finančních potíží a udělal z ní spolehlivý základní kámen českého zdravotnictví, který je i stabilizačním prvkem v současné epidemii. Jeho role ve zvládání krize je podobně důležitá jako role premiéra, či ministra, kteří byli rovněž přednostně očkováni, aniž by splňovali později stanovená kritéria věku a o své rezignaci také ani náznakem neuvažují. Kabátek má pravdu, když říká, že by jeho rezignace byla nezodpovědná a domyšleno do důsledku, neodpovědné je i jeho rezignaci požadovat. Je spíše chybou očkovací strategie, že otevřeně nepočítá s vakcinací klíčových osob kritické infrastruktury, potřebné k zajištění fungování státu. Na tom totiž není vůbec nic špatného, naopak je to základní předpoklad pro zajištění hladkého chodu země v krizové situaci.   

„V době současné koronavirové krize považuji za významné, aby byl systém  zdravotního pojištění plně funkční a stabilizovaný. Mým úkolem, jako ředitele největší zdravotní pojišťovny v zemi, je zajistit nejen kvalitní a dostupnou zdravotní péči v celém jejím spektru, ale i řada velmi důležitých organizačních úkolů, které například souvisejí se zajištěním systému bezproblémového testování, ať už antigenními testy nebo PCR testy, případně se zajištěním rychlého výběru distributora pro vakcínu Moderna a celá řada dalších věcí, které nejsou, tak říkajíc, vidět,“ uvedl ve svém dnešním prohlášení Zdeněk Kabátek a dodal: „Zároveň považuji toto očkování za důležitý způsob ochrany kolegů a zdravotníků s nimiž se denně setkávám. To byly důvody, proč jsem využil možnosti a nechal se očkovat. Tím hlavním důvodem byla tedy odpovědnost, kterou právě v této době jako ředitel klíčové zdravotní pojišťovny v České republice mám.“

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dopoledne také připustil, že je nutné zachovat fungování největší zdravotní pojišťovny jako důležité instituce. „Nejsem ten, kdo stanovuje nebo mění ředitele VZP, to je na její správní radě. Nicméně očekávám, že pan ředitel z toho vyvodí důsledek sám pro sebe,“ uvedl. S Kabátkem prý hovořil a očekává, jeho vyjádření. Ministr však neupřesnil, co tím myslí a přímá výzva k rezignaci v jeho vyjádření nezazněla.  

„Pokud jde o téma mé rezignace, byl by to z určitého pohledu paradox, protože právě takový krok, by byl z mé strany hodně nezodpovědný. Jsem však připraven své motivy předložit Správní radě a budu plně respektovat její rozhodnutí,“ reagoval dnes Zdeněk Kabátek ve výše zmíněném prohlášení.

Tomáš Cikrt