"Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost," prohlásil Pavel Březovský, když rezignoval na funkci ředitele Státního zdravotního ústavu. Foto: archiv

Šéf SZÚ kvůli informacím o očkování rodin zaměstnanců rezignoval

Ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský včera rezignoval na svou funkci kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podobné excesy se nemohou opakovat a chování úřadu označil za absolutně nepřijatelné. Březovský uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a za prioritu považuje, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu.

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Většina z nich nepatřila mezi rizikové osoby, tedy zdravotníky či seniory. Mluvčí ústavu očkování rodinných příslušníků popřela. Blatný na zjištění reagoval slovy, že si Březovského předvolá, pokusy předběhnout v pořadníku očkování prioritní skupiny podle něj nelze tolerovat.

Březovský byl podle dnešního článku Seznam Zprávy pod velkým tlakem, aby zdravotní ústav vakcíny co nejdřív spotřeboval. Ve středu ráno dostal od premiéra Babiše SMS zprávu s pokynem, aby očkovali co nejrychleji, což potvrdil serveru i sám Březovský. Plán, jak to ústav měl udělat a komu vakcíny přidělit, ale jeho tehdejší šéf podle serveru nedostal, i proto nabídl vakcíny zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům. Babiš na dotazy Seznam Zprávy ohledně své účasti na očkovací akci v SZÚ nereagoval.

Blatný s Březovským mluvil včera dopoledne. „Závažnost situace si uvědomuje a k dnešnímu dni rezignoval,“ uvedl. Babiš řekl, že události ze SZÚ jsou absolutně nepřijatelné. „Takovéto excesy se nemohou opakovat, pan ministr Blatný z toho vyvodil personální opatření,“ doplnil. Absolutní prioritu mají aktuálně zdravotníci a senioři v domovech seniorů, dodal při představení rezervačního systému na očkování.

Březovský v prohlášení na webových stránkách SZÚ uvedl, že považuje za naprostou prioritu, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu. „Jako ředitel za vzniklou situaci přijímám veškerou odpovědnost. Z tohoto důvodu jsem se dnes rozhodl na svoji funkci rezignovat,“ uvedl.

Seznam Zprávy zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl server. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

Podle Babiše byly dostupné dávky vakcíny rozděleny podle propočtů ministerstva zdravotnictví a příslušná místa jasně věděla, jaké jsou priority. SZÚ obdržel očkovací látky, protože je jedním z míst, která jsou schopná očkovat, doplnil Blatný. „Jedná se o relativně menší pracoviště, proto dostal tu nejmenší dávku, kterou lze distribuovat,“ uvedl.

Podmínky pro její využití však byly stejné jako v dalších organizacích. „To znamená očkovat zdravotníky a seniory v domovech. To byl úkol, který dostali. Pokud nebyl splněn, a to evidentně nebyl, tak je to chyba, a ta se nyní řeší,“ prohlásil Blatný. Ministr bude žádat i další vysvětlení a případ dál prověřovat.

-čtk-