Časté žádání o úhradu léků se snad stane minulostí. Měla by to zařídit novela, která nyní prošla prvním čtením ve sněmovně. Foto: koláž ZD

Sněmovna podpořila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění v prvním čtení

Úhrady moderních léků se možná změní. Upraví se také například dohodovací řízení nebo práce revizních lékařů zdravotních pojišťoven. Předpokládá to vládní novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou ve včerejším úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní ji posoudí zdravotnický výbor.

Zdravotní sestry získají podle novely pravomoc předepisovat některé pomůcky a praktičtí lékaři nové léky. Předloha také třeba zvyšuje hraniční věk ženy pro hrazené umělé oplodnění o rok na 40 let.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že předloha by měla zlepšit fungování systému veřejného zdravotního pojištění. Dopady odhadl na stamiliony korun ročně.

Nejzásadnější je podle dřívějších informací z ministerstva změna úhrad drahých inovativních léčiv a přípravků na vzácná onemocnění ze strany pojišťoven. U nemocí, kterými trpí nejvýše jeden člověk z 5000, se obtížně sbírají data o účinnosti léků. Na jejich základě ale pojišťovny rozhodují, jestli budou pacientům hrazeny z pojištění. Pojišťovny nově zohlední názor komise složené z odborníků na danou nemoc a bude možné se odvolat.

Nové léky dostávají v současné době dočasnou úhradu na tři roky. Nově to bude na pět let, a potom se jejich účinnost vyhodnotí. I kdyby úhradu z veřejného zdravotního pojištění po pěti letech lék nezískal, pacienti, kteří ho už dostávali a fungoval jim dobře, ho budou moci užívat i nadále. Platit jim ho nebude pojišťovna, ale výrobce.

V současné době nemocní často žádají, aby jim drahé moderní léky pojišťovny hradily na takzvaný paragraf 16, což je výjimka uvedená v zákoně. Ze zhruba 450.000 žádostí za rok by změna zákona měla eliminovat zhruba třetinu. Pojišťovny jich kladně vyřizují kolem 90 procent a platí za ně přes dvě miliardy korun za rok.

Zákon upravuje také proces dohodovacího řízení, ve kterém zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče vyjednávají se zdravotními pojišťovnami o úhradách péče na celý rok. Ministerstvo se zaměří na jednotlivé vyjednávače a platnost jejich plných mocí. Chce také více zveřejňovat protokoly z jednání. Mění také úhrady některých zdravotnických prostředků. Například pleny budou moci nově předepisovat pacientům i zdravotní sestry.

Na základě návrhu České stomatologické komory byly do novely zahrnuty novinky, které učiní péči dostupnější pro pacienty s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy, vrozené nebo systémové vady. Také rozšíří úhradu i na jiné než základní zubní náhrady.

-čtk-