Velké farmaceutické společnosti se budou snažit investovat do nákupu firem, které jim zpřístupní nové léčebné postupy zejména v onkologii a v buněčné a genové terapii. Renomé si získaly také rychlým vývojem vakcíny. Foto: Koláž ZD/Pixabay

Výhled farmabyznysu na rok 2021: Větší využití digitálních technologií a oživení fúzí a akvizic

V právě započatém roce čeká farmaceutický sektor poměrně mnoho změn. Podle poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers má dojít k oživení aktivit na poli fúzí a akvizic poté, co byl rok 2020 v tomto ohledu poněkud skromný. Farmaceutické firmy také mají nadále zvyšovat význam využití digitálních technologií ve výzkumu a vývoji. Léky mají být efektivnější a vyvíjené více na míru pacientům.

 

Jsme plni optimismu, že se farmaceutické firmy v roce 2021 vrátí k normálnímu životu v oblasti fúzí a akvizic. Takové očekávání formulovala poradenská společnost PricewaterhouseCoopers ve svém výhledu vývoje farmaceutického sektoru v právě započatém roce.

Fúze všech objemů

Hodnota fúzí a akvizic by se letos měla pohybovat mezi 250 a 270 miliardami dolarů. Motorem těchto transakcí bude především potřeba inovovat či nejistota, která v sektoru bude přetrvávat kvůli doznívající pandemii koronaviru. Farmaceutické společnosti budou motivovány spojovat své síly také v důsledku očekávaného zpřísnění regulace nebo rostoucího tlaku na brzdění růstu cen léků, či dokonce jejich snižování.

„Jak jsme předpovídali, rok 2020 znamenal zpomalení v uzavírání fúzí a akvizicí ve farmaceutickém sektoru v porovnání s rokem 2019. Tato skutečnost jde převážně na vrub pandemii koronaviru, která v roce 2020 propukla,“ uvádí dále PricewaterhouseCoopers. Za celý loňský rok tak došlo k uzavření tohoto typu dohod jen asi za 150 miliard dolarů, což je jeden z nejnižších objemů za posledních více než deset let.

Velké farmaceutické společnosti se budou podle PwC snažit investovat do nákupu firem, které jim zpřístupní nové léčebné postupy zejména v onkologii a v buněčné a genové terapii. „Vidíme potenciál v akvizicích všech velikostí. Pravděpodobně doje k několika velkým obchodům v objemech kolem 50 miliard dolarů nebo více, mnoha středně velkým fúzím (v objemu 25 až 50 miliard dolarů) a také velkému počtu menších transakcí v jednotlivém objemu mezi 5 a 15 miliardami dolarů,“ uvedla poradenská společnost PricewaterhouseCoopers.

Rok umělé inteligence a blockchainu

Obnovení fúzní a akviziční aktivity ale nemá být jediný významný trend ve farmaceutickém průmyslu v roce 2021. Podle americké analytické společnosti Linchpin se ve farmaceutickém sektoru bude ve stále větší míře prosazovat využití umělé inteligence. Jde o jednu z klíčových věcí, která může celý tento průmysl posunout. Umělá inteligence má najít využití nejen v aplikacích pro diagnostiku, ale i při vývoji nových léků nebo vylepšování těch stávajících.

Umělá inteligence umožní rozšířit využití takzvané přesné medicíny, což znamená vývoj léků přímo na míru pacienta, a to na základě jeho anamnézy nebo aktuálního zdravotního stavu. S tím ovšem souvisí výroba léků v menších objemech, ale širším spektru variant. Na první pohled se může zdát, že jde o méně efektivní způsob produkce léčivých látek, opak je ale pravdou. Precizní medicína zvyšuje efektivitu jejich využití, a tak se k ní váže menší objem léků, které zůstanou nevyužité nebo které se míjí kýženým účinkem.

Digitalizace farmaceutického sektoru se projeví také ve zjednodušení nejrůznějších procesů, které souvisí s administrativou nejen při inovacích. Tyto procesy se díky digitalizaci usnadní a také zrychlí, což v konečném důsledku přinese dříve dostupné inovativní léky. Farmaceutickým společnostem také ušetří nemalé náklady.

S tím souvisí rozšíření využívání blockchainové technologie. Blockchain se v uplynulém roce úspěšně zabydlel ve finančním sektoru a postupně proniká do dalších odvětví. Ve farmaceutickém průmysl by mohl usnadnit komunikaci a dostupnost nejrůznějších dokumentů při současné garantování vysoké úrovně zabezpečení, aby se informace nedostaly do nepovolaných rukou. Svou pozitivní roli může blockchain sehrát zejména při sdílení vědeckých informací, což může v konečném důsledku opět urychlit výzkum a vývoj nových léků či léčebných postupů.

Fitch: výhled je stabilní

Společnost Linchpin předpovídá, že v roce 2021 se rovněž rozšíří medicínské využití konopí. Jde prý o trend, který byl nastolen před několika lety a který bude nevyhnutelně pokračovat. Medicínskému užití konopí začnou přicházet na chuť i velké farmaceutické společnosti, které se k němu doposud stavěly rezervovaně.

Z finančních trhů se má farmaceutický průmysl těšit podobně velkému zájmu investorů jako zejména ve druhém pololetí roku 2020. Trhy jasně ocenily úsilí při vývoji vakcíny proti koronaviru, a předpokládá se, že akcie farmaceutických společností budou i v roce 2021 patřit mezi atraktivní. Ratingová agentura Fitch klasifikuje farmaceutický průmysl jako stabilní se solidním výhledem.

Petr Musil