Nemocnice Plzeňského kraje zastřešují čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče. Foto: koláž ZD

Holding Nemocnice Plzeňského kraje a.s. skončí do 31. prosince

Zdravotnický holding Nemocnice Plzeňského kraje a.s. (NPK), který chtěla zrušit nová krajská koalice k 30. červnu 2022, skončí do letošního 31. prosince. NPK má dva nové členy představenstva, kteří připraví transformaci ke zrušení firmy, jež zastřešuje čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče. Dva dosavadní členové představenstva NPK budou držet kontinuitu činnosti do doby, než se rozhodne, jakou formou se holding zruší, řekl ČTK po včerejším jednání zastupitelstva náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS).

„Snížili jsme počet členů představenstev v Rokycanské, Domažlické a Stodské nemocnici a snížil se počet jednatelů v LDN (léčebně dlouhodobě nemocných v Horažďovicích a Plané) ze čtyř na dva. Stačí, aby je řídilo méně lidí,“ uvedl Karpíšek. Vzhledem k tomu, že kraj směřuje ke zrušení NPK, budou teď ve vedení nemocnic jen lidé, kteří je přímo řídí.

Podle Karpíška se tak dá říct, že proces rušení holdingu začal. „Dojde pravděpodobně k tomu, že zbytkovou organizaci zfúzujeme pravděpodobně do Klatovské nemocnice,“ uvedl. V případě rušení by musel být stanovený likvidátor a firma by musela ještě nějakou dobu běžet.

NPK má dnes do deseti lidí, kteří mohou přejít do Klatov, kde je po fakultní nemocnici druhé největší akutní zařízení v regionu. Možné je, že vznikne také kancelář v Plzni. „Narýsované to budeme mít do dvou měsíců, aby si to mohli rozmyslet,“ řekl Karpíšek.

Jedním ze dvou nových členů představenstva, který má na starosti transformaci, je Roman Jurečko, místopředseda krajské ODS. Jurečko je současně šéfem představenstva Plzeňské teplárenské, v níž má majoritní podíl město Plzeň a 35 procent holding EPH miliardáře Daniela Křetínského. „Byť se to zdá jako politická nominace, tak organizační schopnosti a zkušenosti z řízení má. Byl v řadě městských společností. V teplárně je dlouho a ta patří k nejlepším v ČR, postavila spalovnu,“ uvedl Karpíšek. Druhým novým členem představenstva je IT odborník Petr Suchý, předseda krajské TOP 09. „Chceme také zabezpečit větší ochranu dat nemocnic a dalšího,“ řekl Karpíšek.

Považuje za lepší, aby nemocnice fungovaly samostatně. „S tím, že dominantní Klatovská nemocnice může mít nějakou koordinační roli ve vztahu například ke společným nákupům, IT a kooperacím,“ uvedl Karpíšek.

Krajská rada podle něj koncem loňského roku rozhodla, že zrušení NPK bude už k 31. prosinci. Dva členové představenstva holdingu zůstali, aby zachovali kontinuitu provozu a koordinaci zdravotních činností.

Domažlická, Stodská nemocnice a holding NPK měly splynout s Klatovskou nemocnicí už loni v lednu. Zastupitelé ODS a ANO to ale neschválili. Původní Zdravotnický holding a.s. fungoval od roku 2010.

-čtk-