Realita současné Itálie: Muž na Piazza San Carlo v Turíně během pandemie covid 19. Foto: pxhere

Italská vláda o měsíc prodloužila zákaz cestování mezi regiony

Nová italská vláda prodloužila zákaz cestování mezi regiony, který zavedl předchozí kabinet kvůli zhoršené epidemické situaci s covidem-19 a který měl vypršet ve čtvrtek. Do 27. března bude v Itálii možné cestovat mezi regiony jen z nutných důvodů, například pracovních. Vláda Maria Draghiho, která je v úřadu týden, též zrušila možnost návštěv v cizích domácnostech v nejhůře postižených oblastech (červených zónách), takto označené oblasti ale tento týden v zemi nejsou. V oranžových a žlutých zónách jsou návštěvy omezeny na dva dospělé, uvedla agentura ANSA.

„Je nevyhnutelné pokračovat v restrikcích kvůli šíření nových mutací (koronaviru),“ zdůvodnil prodloužení opatření ministr zdravotnictví Roberto Speranza, který zasedal už v předchozí vládě vedené Giuseppem Contem. Ministryně pro záležitosti regionů Mariastella Gelminiová, která je ve vládě nováčkem, slíbila, že současná vláda bude opatření oznamovat včas. Conteho vláda byla totiž kritizována, že nová pravidla či jejich prodlužování přijímala často jen pár hodin před vypršení těch stávajících.

Zákaz nenutných cest mezi regiony v Itálii platí už od Vánoc, od té doby byl několikrát prodloužen. Kromě toho v této šedesátimilionové zemi stále platí zákaz nočního vycházení od deseti večer do pěti ráno a omezená je i provozní doba barů a restaurací maximálně do šesti večer. Od začátku tohoto měsíce se ve většině Itálie také otevřela muzea a restaurace, což souviselo s přesunem oblastí do kategorie s lepší epidemickou situací.

Itálie si o víkendu pokládáním věnců, bohoslužbami i odhalením památníku ve městě Codogno připomněla rok od prvního úmrtí v zemi v souvislosti s nemocí covid-19. Přesně před rokem také začala tamní vláda přijímat první opatření, když zavedla uzávěru několika obcí na severu země. Od 8. března uzavřela Lombardii a několik provincií v jiných regionech a od 10. března, jako první v Evropě, omezila pohyb obyvatel v celé zemi. Dva dny nato se v Itálii zavřely bary, restaurace a většina obchodů.

V Itálii se dosud potvrdilo na 2,8 milionu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, úmrtí v souvislosti s nákazou eviduje tamní ministerstvo zdravotnictví na 95.700, což je šestý nejvyšší údaj na světě.

-čtk-