Ruská vakcína používá podobnou technologii jako přípravek od firmy AstraZeneca, Foto: Wikipedie

Lancet: Účinnost ruské vakcíny Sputnik V dosáhla 91,6 procenta

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou včera vydal odborný časopis Lancet. Vakcína měla prokázat účinnost i u starších lidí.

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou včera vydal odborný časopis Lancet. Vakcína prokázala účinnost i u starších lidí, uvedla agentura Reuters.

Třetí fáze klinických testů se zúčastnilo téměř 20.000 osob, z nichž tři čtvrtiny dostaly vakcínu. Od začátku testů se 16 naočkovaných lidí nakazilo koronavirem, v kontrolní skupině, která očkování nedostala, to bylo 62 osob. Při podání dvou dávek látky účinnost dosáhla 91,6 procenta. V testech se také prokázalo, že látka zabránila rozvoji středních a těžkých projevů nemoci covid-19.

Přípravek prokázal účinnost 91,8 procenta i u lidí starších 60 let. Ti tvořili přes deset procent účastníků třetí fáze testů.

Během třetí fáze zemřeli čtyři účastníci, žádný z nich však na komplikace v souvislosti s očkováním. Podle studie nebyly zaznamenány těžké vedlejší účinky vakcíny.

Vědci v minulosti kritizovali malou transparentnost vývoje a testování vakcíny Sputnik V. Včera vydaná studie to podle agentury Reuters částečně napravila. „Uvedené výsledky jsou jasné a vědecký základ očkování byl prokázán,“ uvedli v komentáři zveřejněném v časopise Lancet profesoři Ian Jones a Polly Royová.

Ruská vakcína používá podobnou technologii jako přípravek od firmy AstraZeneca, který vykazuje účinnost kolem 70 procent. Vyšší účinnost ruského přípravku je podle vědců dána pravděpodobně tím, že druhá dávka vakcíny lépe podporuje imunitu proti nemoci.

Podle agentury TASS bude Rusko schopné dodat v roce 2021 dávky vakcíny pro 700 milionů osob. Na výrobě se podílí Ruský fond přímých investic (RDIF). Podle jeho zástupce výroba látky začala vedle Ruska v Jižní Koreji a v Indii, v únoru má odstartovat v Číně. Výroba ze zahraničních závodů má primárně směřovat na trhy mimo Rusko.

Rusko začalo používat přípravek Sputnik V již v srpnu, ještě před koncem klinických testů, za což bylo kritizováno. Látku zaregistrovaly a koupily i některé zahraniční země, například Maďarsko či Argentina. Na konci ledna Rusko požádalo o schválení vakcíny Sputnik V v celé Evropské unii.

Vakcínu Sputnik V, pojmenovanou po slavné ruské družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. K očkování jsou zapotřebí dvě dávky.

-čtk-