Další personální problém na Ministerstvu zdravotnictví. Zástupce hlavní hygieničky Jan Marounek byl odvolán. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Marounek kvůli fotbalu skončil jako zástupce hlavní hygieničky

Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Jan Marounek, který ve čtvrtek sledoval na tribuně pro VIP hosty fotbalový zápas pražské Slavie s anglickým Leicesterem, byl odvolán z funkce zástupce hlavní hygieničky. Ministr Jan Blatný (za ANO) v pátek večer oznámil, že se tak stalo po dohodě se státním tajemníkem úřadu Stanislavem Měšťanem a hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

„Lidé na těchto pozicích musí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil,“ uvedl Blatný na twitteru ministerstva zdravotnictví.

Některá utkání evropských pohárů se odehrávají na neutrálních hřištích kvůli epidemickým opatřením příslušných zemí. Slavia dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku, která umožnila Leicesteru přijet k zápasu do Prahy. O výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor. „Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ řekl ráno ministr Blatný. Označil to za špatný signál vůči veřejnosti. Požádal státního tajemníka, který je ve služebním poměru Marounkovým nadřízeným, a hlavní hygieničku, aby návštěvu vysoce postaveného úředníka ministerstva na stadionu prověřili. Babiš už na ranním jednání vlády ministra vyzval, aby Marounka odvolal.

Marounek pro server iROZHLAS.cz uvedl, že se před zápasem zkoušel pilotní provoz testování proti koronaviru, na místě také osobně kontroloval nastavená hygienická a epidemická opatření. Podle Rážové na místě opravdu kontroloval nastavená opatření. „Byl tam služebně, aby ověřil, jestli to funguje a jestli jsme jako ministerstvo zdravotnictví ta opatření nastavili dobře,“ řekla dnes ČTK Rážová. „Z mého pohledu ale není úplně jasné, proč využil sezení v té lóži,“ dodala.

Bezbrankový duel Evropské ligy byl přístupný pro několik stovek lidí, kteří předem podstoupili PCR test na covid-19 a měli na sobě respirátor, oznámil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Současně se omluvil za pozvání VIP hostů, označil to za morální selhání za situace, kdy nemohou na tribuny běžní fanoušci. Podle snímků ze zápasu byli v hledišti například kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák a tenistka Petra Kvitová.

Kvůli účasti na fotbalovém duelu Evropské ligy premiér Andrej Babiš (ANO) okamžitě ukončil spolupráci se svým poradcem, epidemiologem a bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Předseda vlády to komentoval slovy, že Prymula je sice velký odborník na epidemie, ale postrádá sociální inteligenci.

-čtk-