Angela Merkelová prý chápe, že farmaceutické společnosti nejsou vzhledem ke složitým výrobním procesům ochotny slíbit více dávek, než jsou schopny skutečně dodat. Foto: Úřad spolkové kancléřky

Merkelová po jednání se zemskými vládami: Vakcínu chceme do září nabídnout všem

Ani Německu se nevyhnul poněkud ospalý start očkovací kampaně. Nyní mu svitla naděje na zlepšení. Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) se po jednání se šéfy zemských vlád prostřednictvím videokonference věří, že Evropská unie by za celý letošní rok mohla získat přes 320 milionů dávek vakcíny proti koronaviru.

Angela Merkelová po pondělním „očkovacím summitu“, jehož se přes videokonferenci účastnili premiéři a premiérky spolkových zemí, potvrdila cíl nabídnout všem občanům Německa očkování do konce letošního léta. Spolková vláda chce po počátečním rozpačité rozjezdu očkování úžeji spolupracovat s vládami spolkových zemí, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Jednání se zúčastnili také zástupci farmaceutických společností, které vakcíny do Německa dalších členských zemí Evropské unie dodávají. Firma BioNTech, která společně s americkým Pfizerem získala jako první povolení očkovací látku uvést na trh, oznámila rozšíření výroby. S produkcí vakcín by měl pomoci také další farmaceutický gigant – společnost Bayer.

Spolkové země: Chceme spolehlivý odhad dodávek

Spolková kancléřka po videokonferenci uvedla, že pro spolkové země je důležitý „maximální stupeň předvídatelnosti“ v dodávkách vakcín. Jejich výrobcům bylo jasně řečeno, že každý týden, kdy budou vlády dopředu vědět, že vakcínu obdrží a v jakém množství, je dobrý.

Na druhé straně Angela Merkelová prý chápe, že farmaceutické společnosti nejsou vzhledem ke složitým výrobním procesům ochotny slíbit více dávek, než jsou schopny skutečně dodat. Vlády spolkových zemí během videokonference sdělily, že požadují co nejpřesnější informace o plánovaných dodávkách vakcín, aby mohly zpřesnit své očkovací plány.

K setkání zástupců spolkové vlády, vlád spolkových zemí a výrobců vakcín došlo na základě opakované kritiky nedostatečných dodávek očkovací látky. Ještě před „očkovacím summitem“ spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) uvedl, že během několika příštích týdnů bude nutné se připravit na přetrvávající nedostatek, plynoucí ze snížení dodávek kvůli přenastavení výrobních procesů vedoucích ke zvýšení kapacity produkce vakcín.

Merkelová: do konce léta vakcíny pro všechny

Podle Spahnova úřadu by se však mělo manko v průběhu roku postupně dohánět a nabídka očkovací látky by měla výrazně růst. Ve druhém čtvrtletí by se do Evropské unie mělo dostat přes 77 milionů dávek, ve třetím více než 126 a ve čtvrtém dalších asi 100 milionů dávek. Nedostatek vakcín by se tedy měl snižovat i v samotném Německu.

Odhady podle Spolkového ministerstva zdravotnictví vycházejí ze smluv a předpokládaných termínů schválení některých vakcín. Spahnův ůřad tedy zdůraznil, že prognózy jsou vždy plné nejistoty a změny nejsou nic neobvyklého.

Ani to by ale nemělo podle Angely Merkelové stát v cestě splnění závazku zajistit vakcíny pro všechny občany Německa do konce letošního léta. A to i v případě, kdyby došlo ke schválení očkovacích látek pouze od tří firem, tedy konsorcia Pfizer-BioNTech, Moderny a AstraZeneky. Pokud certifikaci od Evropské lékové agentury získají další výrobci, nabídka bude ještě větší, doplnila Merkelová.

Pomůže Bayer, BioNTech zvýší dodávky o polovinu

Podle deníku Deutsches Ärzteblatt je ve hře asi 160 milionů vakcín od společnosti Curevac, které by mohl vyrábět Bayer. Podle vyjádření Curevaku by do konce letošního roku mohlo být k dispozici až několik stovek milionů dávek.

BioNTech, který sídlí v německé Mohuči, chce letos uvést na trh dvě miliardy dávek. Svůj původní plán v objemu 1,3 miliardy by tak zvýšil o více než polovinu. „Jsme na správné cestě k rozšíření našich výrobních kapacit,“ oznámil BioNTech. Nutné změny výrobních kapacit v belgickém závodě americké společnosti Pfizer už prý byly dokončeny a konsorcium se tak připravuje na očekávané zvýšení výroby. a dodávek očkovací látky do Evropské unie.

Petr Musil