V multidisciplinárním týmu pro duševně nemocné seniory by měl působit gerontopsychiatr, případně psychiatr, geriatr, klinický psycholog, sestra pro péči v psychiatrii, ergoterapeut a sociální pracovník. Foto: Pixabay

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo dvě doplňkové výzvy na podporu péče o duševně nemocné

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo dvě doplňkové výzvy k předkládání žádostí o dotaci v rámci projektu Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné. Do 8. března si mohou poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb zažádat o dotaci až 9,5 milionu korun na podporu pilotního provozu multidisciplinárního týmu pro seniory a o dotaci až 5,3 milionu korun na pilotní provoz psychiatrické ambulance s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden vyhlásilo dvě doplňkové výzvy k předkládání žádostí o dotaci na zřízení multidisciplinárního týmu duševního zdraví pro seniory a ambulance s rozšířenou péčí. Chce tím podpořit vznik nových typů služeb v péči o duševně nemocné, jak to předpokládá právě probíhající reforma psychiatrické péče. Ta má pomoci předcházet hospitalizacím duševně nemocných a zlepšit integraci dlouhodobě hospitalizovaných do běžného života.

V rámci první výzvy „Program podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory“ si mohou poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb požádat o dotaci až 9,5 milionu korun na 18 měsíců pilotního provozu multidisciplinárního týmu pro seniory. Do péče mají být klienti zařazováni na základě vlastní žádosti či žádosti rodiny, anebo na základě kontaktu a spolupráce se sociálními pracovníky, eventuálně lékaři z nemocničních zařízení akutní/následné péče a z ambulantních praxí. Tým bude působit na jednom místě a jeho členy se mají stát gerontopsychiatr, případně psychiatr, geriatr, klinický psycholog, sestra pro péči v psychiatrii, ergoterapeut a sociální pracovník.

Do druhé výzvy „Program podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ se mohou hlásit poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí pilotně provozovat psychiatrickou ambulanci s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty. Maximální výše dotace na 18 měsíců provozu je stanovena na 5,3 milionu korun. Cílem je ověřit začlenění těchto služeb do páteřní zdravotní i sociální péče o osoby s adiktologickou poruchou v rámci daného regionu. Důraz se klade na týmové propojení psychiatrické, psychologické a adiktologické péče a případně dalších specializovaných ambulancí jako je gynekologie nebo stomatologie. 

Dotace hradí ministerstvo zdravotnictví z projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné“ financovaného ze  strukturálních fondů EU.

-sed-, -TZ MZd-