Podle známého německého virologa Christiana Drostena by se politici neměli ukvapit a opatření ještě nerozvolňovat. Foto: YouTube/Bundespresstkonferenz

Německý virolog Drosten varuje před otevřením škol. A vidí obří úkol praktiků při očkování

Počet nakažených koronavirem v Německu klesal v posledních týdnech pomalu, přesto se zdá, že se naši západní sousedé ocitli na dobré cestě a pandemii by mohli definitivně zvládnout. Podle známého německého virologa Christiana Drostena by se však politici neměli ukvapit a opatření ještě nerozvolňovat. Klíčové je podle něho zásadně snížit takzvané reprodukční číslo.

Pro mnoho lidí v Německu je Christian Drosten jedním z nejdůvěryhodnějších lidí, kteří dokáží vysvětlit průběh pandemie, včetně nutnosti přijímat ta či ona protiepidemická opatření. Pro jiné je zase veřejným nepřítelem. Virolog z berlínské kliniky Charité se ale nenechává vyvést z míry a ve svých názorech na průběh nákazy je konzistentní. „Dokud zásadně neklesne reprodukční číslo a počet nových případů, na větší rozvolnění opatření bychom neměli pomýšlet,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro portál Rheinische Post.

Drosten odhaduje, že Německo bude muset v současném režimu karanténních opatření vydržet až do poloviny března. „Při současné hodnotě reprodukčního čísla se nám nepodaří snížit počet nově potvrzených případů pod 50 na sto tisíc obyvatel,“ dodal. Infekce podle něho v posledních týdnech sice ustupovala, ale „jen bolestně pomalu“.

Reprodukční číslo se drží vysoko

Hodnota reprodukčního čísla R, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je stále vysoká a drží se kolem 0,9. To sice prakticky znamená, že epidemie polevuje, ale ústup je velmi mírný. Stačilo by totiž v tuto chvíli jen mírně uvolnit režim a reprodukční číslo by se opět mohlo dostat nad jedničku. „Kdybychom dnes otevřeli, po Velikonocích bychom se nevyhnutelně dostali do třetí vlny. Jestli se naopak reprodukční číslo podaří snížit na 0,7, počet nových případů lze za jeden týden snížit na polovinu,“ myslí si Christian Drosten.

Virolog v této souvislosti také varuje před předčasným otevíráním škol. Ty podle něho fungují jako jakási centra přenosu infekcí, což prý jasně bylo vidět na počtech na přelomu loňského a letošního roku. Existuje určitá cesta, jak alespoň částečně zachovat výuku v běžném režimu. Jakmile by došlo k infikování jednoho žáka, musela by celá jeho třída na pět dní do karantény. Žáci pozitivní na koronavirus by museli zůstat doma, ostatní by se mohli vrátit do školy. Muselo by se také docílit spolehlivé identifikace takzvaných klastrů, tedy zdrojů nákazy, a zastavit její další šíření.

Christian Drosten promluvil také o mutacích koronaviru. Německo prý bude řešit zejména mutaci britskou, jihoafrická by podle něho nemusela pro Německo představovat přímé ohrožení. Při té příležitosti zdůraznil důležitost očkování. Přestože se celá Evropská unie momentálně potýká s nedostatkem vakcín, Drosten je přesvědčen, že po Velikonocích budou nejrizikovější věkové skupiny už očkováním chráněny.

Proočkovat jen nejstarších nestačí

Virolog ale varuje, že poté tlak na rozvolnění bude narůstat. „Bude nadále nutné v tom postupovat opatrně,“ řekl Drosten. Podle něho totiž přibližně u deseti procent populace ve věku 40 až 60 let může mít onemocnění covid-19 závažný průběh. „To znamená potenciálně další tisíce mrtvých. Pokud nebude možné s očkováním zásadně pokročit, může následně hrozit další lockdown,“ dodal německý virolog.

Drosten si myslí, že problém s nedostatkem vakcín se vyřeší. Do třetího čtvrtletí by mělo dorazit dostatečné množství dávek, aby vakcína mohla bát nabídnuta prakticky všem. Christian Drosten je také přesvědčen, že všechny vakcíny, které byly dosud schválené, jsou kvalitní. Včetně té od společnosti AstraZeneca, kterou se nyní v Německu očkuje primárně zdravotnický personál.

Při očkování budou podle Christiana Drostena hrát klíčovou roli praktičtí i podnikoví lékaři. Obrátil se na ně proto s výzvou, aby se do vakcinace zapojili, a pomohli tak epidemii zastavit. „Bude to pro ně skutečně obří úkol, protože jinak skutečně hrozí silná vlna infekce u obyvatelstva ve věku mezi 40 a 60 lety,“ dodal Drosten. V této věkové skupině momentálně u naších západních sousedů žije asi 23,5 milionu lidí. Pokud by se očkováním nepodařilo ochránit rozhodující část populace, hrozilo by naopak rozšíření infekce až na každého druhého obyvatele Německa.

Petr Musil