Foto: Pixabay

V Česku je třetí vakcína proti covidu, počet úmrtí přesáhl 17 tisíc

Do České republiky včera ráno dorazila první dodávka vakcíny proti nemoci covid-19 od firmy AstraZeneca, distribuce látky do očkovacích center začne v pondělí. Dosud zdravotníci v zemi očkují dvěma vakcínami – od společností Pfizer/BioNTech a Moderny. Epidemická situace zůstává dál vážná – v pátek přibylo dalších 8559 potvrzených případů covidu, zhruba o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronavirem přesáhl hranici 17.000. Protiepidemické skóre PES stouplo o dva body na 73 ze sta, a to kvůli mezitýdennímu nárůstu počtu hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem zjistila až v nemocnicích.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou nemocnice na hraně svých kapacit. Před víkendem evidovalo 5756 hospitalizovaných s covidem, což bylo ve srovnání s předchozím dnem i týdnem méně. Statistiky ovšem nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru a jsou vedeni jako negativní, v nemocnicích ale dál zůstávají, někdy i týdny až měsíce. Ve vážném stavu bylo podle posledních údajů 1018 pacientů s covidem. Podle údajů ministerstva zdravotnictví sledujících kapacity lůžkové péče je nyní v celé zemi volných 18 procent všech lůžek na jednotkách ARO a JIP, konkrétně je to 733 lůžek, z toho 220 je vyčleněno pro covidové pacienty.

Nekritičtější je navzdory převozu pacientů do jiných regionů situace v Karlovarském kraji. V tamních nemocnicích jsou volná jen dvě ze 78 intenzivních lůžek, žádné ale není pro pacienty s koronavirem. V Praze je nyní k dispozici sedm procent intenzivních lůžek – z celkem 77 lůžek je pro covidové pacienty volných 12. V ostatních krajích je situace příznivější.

Dříve sloužilo vládě k určování opatření proti šíření nákazy proti viru protiepidemické skóre PES, které už víc než tři týdny odpovídá čtvrtému z pěti stupňů pohotovosti. Země se ale od konce prosince řídí opatřeními podle nejpřísnějšího pátého stupně. Reprodukční číslo zůstává nad hodnotou jedna, což značí, že epidemie sílí. Nyní je ale klíčovým ukazatelem naplněnost nemocnic. Záložní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech nicméně stát i přes značné vytížení zdravotnického systému nakonec nevyužil, dnes pokračovala její likvidace. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) začala odvážet 500 lůžek, poslední má odvézt v úterý. Po dezinfekci a zabalení budou uskladněna ve skladech správy státních rezerv. SSHR nyní půjčuje dalších 999 lůžek jiným zdravotnickým zařízením, z toho je 700 standardních, zbytek pro intenzivní péči.

V Česku se proti covidu očkuje od 27 prosince, přednostně zdravotníci, klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a lidé starší 80 let. Dosud bylo podáno 343.269 dávek, víc než 89.000 lidí dostalo i potřebnou druhou dávku. Vakcínu od AstraZenecy není na rozdíl od dosud v Česku používaných látek nutné převážet a skladovat v hlubokých mrazech, všechny tři vakcíny se podávají ve dvou dávkách.

Za uplynulých 14 dní registruje Česko asi 87.800 nových případů nákazy novým typem koronaviru, což je zhruba 821 případů na 100.000 obyvatel. To ji řadí ve srovnání s okolními zeměmi výrazně na první místo – má asi čtyřikrát víc případů než sousední Rakousko (214) a Polsko (198). Nejlépe je na tom Maďarsko, které vykázalo v uplynulých 14 dnech 172 nových případů na 100.000 obyvatel. V Česku se nákaza šíří nejvíc v několika příhraničních okresech: Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku.

Počet mrtvých s covidem překonal hranici 17.000, přičemž zvýšení o poslední tisíc obětí trvalo jen něco přes týden. Počet obětí s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst od října, v listopadu byla několikrát překročena i hranice dvou stovek mrtvých za den. Dosavadní rekord 262 mrtvých je ze 3. listopadu.

V pondělí bude vláda diskutovat o tom, zda současná opatření odpovídajícímu nejhoršímu pátému stupni PES kvůli šíření agresivnější britské mutace ještě nezpřísní. Například by mohla ještě výrazněji omezit volný pohyb lidí nebo důsledněji dohlížet na dodržování nynějších restrikcí. Má také schvalovat žádost o pokračování nouzového stavu i po 14. únoru, kterou poté předloží poslancům.

-čtk-