Loňský rok byl pro velké farmaceutické firmy úspěšný. Foto: Koláž ZD

Velkému farmabyznysu se loni dařilo. AstraZeneca zvýšila zisk na 2,5násobek

Loňský rok byl pro velké farmaceutické firmy úspěšný. Společnosti jako AstraZeneca, Pfizer, Sanofi nebo Merck loni zvýšily své tržby, v některých případech dokonce výrazně vzrostl zisk. Letošní rok má nastoupený trend pokračovat. Mírné rozdíly mají být pouze v rychlosti, jakou farmaceutické společnosti očekávají růst svých prodejů.

Britsko-švédská farmaceutická skupina vykázala za loňský rok celkové tržby v objemu 26,6 miliardy dolarů (přes 565 miliard korun). Oproti roku 2019 to představuje nárůst o deset procent. V samotném čtvrtém kvartále loňského roku byl meziroční růst ještě o něco vyšší, když na poslední tři měsíce roku 2020 připadly tržby ve výši 7,4 miliard dolarů.

Zisk společnosti před zdaněním dosáhl za celý loňský rok 3,92 miliardy dolarů (83,4 miliardy korun). To je 2,5krát více, než AstraZeneca dokázala vydělat v roce 2019. Podle samotné skupiny tomu napomohl pokrok při vývoji nových léků.

„Loňský rok pro nás znamenal obrovský krok kupředu. Přestože celý svět podstatně poznamenala pandemie koronaviru, podařilo se nám zvýšit prodeje dvouciferným tempem,“ řekl výkonný ředitel AstraZeneky Pascal Soriot při oznamování loňských hospodářských výsledků. Soriot zdůraznil, že společnost prokázala svou výkonnost také při vývoji vakcíny proti koronaviru, kterou dokázala na trh uvést jako jedna z prvních.

AstraZeneca rovněž oznámila, že také v letošním roce vyplatí dividendu ve výši 2,80 dolaru na akcii (necelých 60 korun). Pro letošní rok farmaceutická skupina očekává rovněž dvouciferný růst tržeb a mírné zvýšení zisku. Do svého výhledu ale nezahrnuje tržby z prodeje vakcíny proti koronaviru ani případný zisk. AstraZeneca potvrdila, že dokud bude trvat koronavirová pandemie, vakcínu bude na trh dodávat na neziskovém principu.

Pfizer: Tržby letos vzrostou o 40 procent

Rovněž další výrobce vakcíny proti koronaviru, americká farmaceutická skupina Pfizer, vykázala v loňském roce růst tržeb. Za celý rok prodeje dosáhly bezmála 42 miliard dolarů (asi 893 miliard korun), což představuje meziroční zvýšení o dvě procenta. Samotné čtvrté čtvrtletí bylo ale mnohem úspěšnější, když tržby meziročně stouply o 12 procent na 11,7 miliardy dolarů (skoro 250 miliard korun).

Pfizer ale vykázal meziroční pokles zisku o 41 procent na 9,62 miliardy dolarů. „Loňský rok byl pro nás rokem transformace. Nejen pro samotný Pfizer, nýbrž pro každého pacienta v každé zemi, kam dodáváme naše produkty. Podařilo se nám změnit se na společnost se silným inovačním potenciálem a schopností výsledky vědy převést do reality,“ řekl šéf Pfizeru Albert Bourla.

Pro vývoj společnosti v roce 2021 bude klíčový vývoj koronavirové pandemie, která bude mít i letos makroekonomické dopady. Stav globální ekonomiky bude bezprostředně ovlivňovat také výkonnost farmaceutického sektoru, včetně společnosti Pfizer. V letošním roce nicméně skupina očekává tržby v rozmezí 59,4 až 61,4 miliardy dolarů, což představuje meziroční růst o více než 40 procent.

Sanofi stagnovala

Pro francouzskou farmaceutickou skupinu Sanofi představoval loňský rok z hlediska tržeb v určitém slova smyslu stagnaci. Pokud bereme v potaz kursové změny, prodeje se meziročně snížily o 0,2 procenta na 36,04 miliardy eur (asi 928 miliard korun). Jestliže však změny směnného kursu vyloučíme, došlo k nárůstu o 3,3 procenta.

Čistý zisk skupiny však meziročně vzrostl o bezmála 340 procent na 12,31 miliardy eur (téměř 317 miliard korun). Na tomto výsledku se však projevil prodej svého podílu ve společnosti Regeneron za přibližně 12 miliard dolarů (asi 255 miliard korun). „Přestože byl loňský rok skutečnou výzvou pro nás všechny, jsem neskutečně pyšný za pokrok, kterého se nám podařilo dosáhnout navzdory koronavirové pandemii,“ komentoval výsledky výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson.

Mercku klesl zisk o čtvrtinu

Americká farmaceutická skupina Merck sice dokázala v loňském roce zvýšit své tržby o dvě procenta na téměř 48 miliard dolarů (asi bilion korun), čistý zisk však klesl asi o čtvrtinu na sedm miliard dolarů (necelých 150 miliard korun). V samotném čtvrtém kvartále se společnost Merck dostala do přibližně dvoumiliardové ztráty (ve stejném období loňského roku měla naopak zisk převyšující dvě miliardy dolarů).

Pokles zisku byl zapříčiněn především mimořádnými náklady na restrukturalizaci společnosti, které jen ve čtvrtém čtvrtletí přesáhly 300 milionů dolarů (asi 6,5 miliardy korun). Výkonný ředitel Mercku Kenneth C. Frazier je ale s výsledky spokojen. „Navzdory mimořádným výzvám v souvislosti s pandemií covid-19 Merck dosáhl solidního růstu a důležitého pokroku ve výzkumu a vývoji,“ řekl Frazier. Společnost podle něho zůstane soustředěná na svou strategii, která se opírá o vědecké výsledky.

Petr Musil