Firmy s více než 250 zaměstnanci budou možná muset povinně testovat. Foto: Wikipedie

Babiš: Od pátku by mohly povinně testovat firmy nad 250 lidí

Vláda dnes projedná návrh, podle kterého by firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března musely povinně testovat. V pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Firmám, které nebudou po zavedení povinnosti testovat, by mohla hrozit pokuta až 500.000 korun, uvedl premiér. Pro firmy s 50 až 250 pracovníky má povinnost platit od 12. března, uvedla večer Česká televize (ČT) s odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO).

„Je nějaký návrh, který se může změnit, že pro firmy od 250 zaměstnanců víc od 5. března to bude povinné,“ řekl Babiš. Pokud by bylo dostatek testů, bylo by podle premiéra možné zavést povinnost okamžitě. Firmy, které nebudou plnit podmínky, tedy nošení ochranných pomůcek a testování, by podle Babiše měly být zavřené. Stát bude přes úlevy na zdravotním pojištění firmám přispívat na čtyři antigenní testy dohromady maximálně 240 korun měsíčně na zaměstnance.

Pro firmy pod 50 zaměstnanců ministerstvo průmyslu a obchodu povinné testování zavádět zatím nechce. „Není vyloučeno, že bychom i u těch nejmenších firem zavedli povinné (testování), ale zatím s tím nepočítáme,“ řekl Havlíček v ČT. „Podle mého názoru by měli testovat všichni, i ti nejmenší,“ řekl ale televizi Babiš. Zaměstnancům má za netestování hrozit pokuta 50.000 korun, dodal.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu uvedl, že předsednictvo sociálních demokratů pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Havlíček pak v televizi Nova řekl, že pro větší podniky by mělo být plošné testování povinné od 8. března, pro menší firmy později.

K Hamáčkovu návrhu Babiš řekl, že vicepremiér by měl tedy vládě předložit seznam firem, které by měly být zavřené. Premiér poznamenal, že pokud by se zavřel celý průmysl, tak firmy, které exportují, přijdou o zakázky. „Ve finále se můžou dostat do bankrotu a bude tady plno nezaměstnaných,“ řekl.

Proti postupu sociální demokracie se včera v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce ohradila ministryně spravedlnosti (za ANO) Marie Benešová. „Na páteční vládě od ČSSD žádný takový návrh nepadl. Nic na stůl nedali, pouze to vyhlásili do médií. Takhle bych si spolupráci nepředstavovala,“ prohlásila. „Co jsou podniky menší nebo větší důležitosti, to by mě taky zajímalo,“ dodala s tím, že doufá, že se předložení návrhu dočká na pondělní schůzi vlády.

-čtk-