Negativní fake test na koronavirus. Koláž: Check Point

Hackeři na darknetu nabízejí vakcíny, potvrzení o očkování i negativní koronavirové testy

Na darknetu se dá pořídit falešné potvrzení o očkovaní proti covidu-19 za 150 až 200 dolarů. Uživatel jednoduše pošle své kontaktní údaje a peníze a prodejce pošle zpět falešné dokumenty. Hackeři začali nabízet i fake negativní koronavirové testy a prodávají se i vakcíny. Ale pozor, může jít o podvod.

Hackeři začali na darknetu nabízet „oficiální“ potvrzení o očkování a negativní koronavirové testy. V posledních třech měsících došlo k prudkému – více bež trojnásobnému – nárůstu reklam na údajné vakcíny proti koronaviru.

Experti na kyberbezpečnost upozorňují na stovky reklam na darknetu nabízející vakcíny za pouhých 500 dolarů už od ledna. Počet nabídek se nyní ale více než ztrojnásobil na 1 200.

Například podle výzkumného týmu Check Point Research se na darknetu množí i nabídky na různá falešná potvrzení o očkování od amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) za 150 až 200 dolarů. Prodávány jsou i falešné negativní koronavirové testy, a dokonce si v některých případech mohou uživatelé vygenerovat takový negativní test za méně než 30 minut za pouhých 25 dolarů. Na darknetu jsou nyní nabídky na všechny typy koronavirových potvrzení – testy a očkování.

Darknet je část internetu, která není viditelná pomocí vyhledávačů a pro přístup je nutný anonymní prohlížeč. Hackeři zde obchodují s kradenými osobními daty, přihlašovacími údaji, kreditními kartami, drogami, kybernetickými a hackerskými nástroji nebo zbraněmi. A nyní také s koronavirovými službami.

Vakcíny za 500 až 1 000 dolarů

Na darknetu jsou i nabídky vakcín proti koronaviru za cenu od 500 dolarů za dávku. Od ledna 2021 počet reklam překročil 1 200, což je třistaprocentní nárůst. Ovšem je potřeba upozornit, že většinou se jedná o podvodné nabídky a snahu okrást důvěřivé uživatele.

Oxford–AstraZeneca za 500 dolarů

Johnson & Johnson za 600 dolarů

Ruská vakcína Sputnik za 600 dolarů

Čínská vakcína SINOPHARM za 500 dolarů

Vakcína Johnson & Johnson, jak je nabízena na darknetu. Foto: Check Point
Vakcína Sputnik V a další, jak jsou nabízeny na darknetu. Foto: Check Point

Výzkumný tým kyberbezpečnostní společnosti Check Point narazil i další konkrétní příklady, na potvrzení o očkování za 150 až 200 dolarů. Nebo na příklad reklamy, která nabízí očkovací kartu CDC za 150 dolarů. Platba je v bitcoinech, aby ji bylo složitější vystopovat.

Výzkumníci Check Pointu komunikují na darknetu s prodejci, aby získali co nejvíce podrobností o celém procesu, dodávkách, ceně a pravosti. Prodejce tvrdí, že podobné transakce dělá pravidelně a nikdy nebyl problém. Stačí jen zaslat jméno a další podrobnosti a zaplatit 200 dolarů.

Na darknetu jsou prodávány i negativní testy na covid-19: „Nabízíme negativní koronavirové testy pro cesty do zahraničí i pro uchazeče o zaměstnání. Vše je hotové do 24 hodin, navíc výhodně.“ Slibována je „vysoká kvalita“ a speciální nabídky: „Kupte si dva negativní testy a třetí dostanete zdarma!“

Check Point objevil také různé webové stránky, které nabízejí možnost vygenerovat autenticky vypadající negativní koronavirový test. Stačí do přehledného formuláře zadat informace o uživateli a zaplatit pouhých 25 dolarů. Za 30 minut dostane uživatel test e-mailem.

Ukázka negativního fake testu na Covid-19, který se dá pořídit na darknetu. Foto: Check Point

„Když jsme před třemi měsíci analyzovali na darknetu koronavirové nabídky a služby, viděli jsme jen několik stovek reklam na vakcíny Moderna nebo Pfizer. Dnes jsou nabízeny všechny dostupné značky vakcín. Navíc se hackeři snaží prodávat také podvodná potvrzení o očkování a negativní testy,“ uvedl Country Manager českého regionu regionu ve společnosti Check Point Daniel Šafář.

„Kyberzločinci chytře reagují na poptávku po vakcínách i snahu se očkování vyhnout. Je ale nutné si uvědomit, že zkoušet koupit vakcínu, potvrzení o očkování nebo negativní koronavirový test neoficiálními cestami je extrémně riskantní. Hackery totiž hlavně zajímá, jak zneužít identitu a data uživatelů. Falešné dokumenty a testy ještě více komplikují boj s koronavirem. Zároveň varujeme před sdílením očkovacích karet a negativních testů na sociálních sítích, protože vše může být zneužito a zobchodováno na darknetu. Očekáváme, že koronavirové aktivity na darknetu budou dále růst,“ dodává Šafář.

Jan Hrbáček

Text byl převzat z portálu Ekonomický deník, který stejně jako Zdravotnický deník náleží do vydavatelství Media Network.