Evropská unie si u amerického výrobce Johnson and Johnson objednala 200 milionů dávek a stejné množství si ještě rezervovala. Foto: koláž ZD

Johnson and Johnson dodá první vakcíny do Evropy 19. dubna

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson dodá první zásilku vakcín proti covidu-19 do Evropy 19. dubna, píše agentura AFP s odvoláním na informace od společnosti. Přípravek od firmy Johnson & Johnson je čtvrtý, který získal povolení k použití od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Vakcína se zatím používá ve Spojených státech, Jihoafrické republice a schválená je i v Kanadě.

Pro urychlení dodávky na evropský trh se americká firma dohodla s několika firmami, které pro ni přípravek v Evropě budou částečně vyrábět a dávkovat do ampulí. Johnson & Johnson podle AFP spolupracuje s firmami Sanofi ve Francii, Catalent v Itálii a IDT Biologika v Německu. Aktivní látku, která zajišťuje účinnost vakcíny, partnerům dodá laboratoř Johnson & Johnson v Nizozemsku.

Evropská unie si u amerického výrobce objednala 200 milionů dávek a stejné množství si ještě rezervovala. Během druhého čtvrtletí by do EU mělo dorazit přibližně 55 milionů dávek této vakcíny. Tento přípravek je zatím první, který je možné skladovat v běžné chladničce, a podává se v jedné dávce, což značně usnadňuje jeho distribuci. Firma se také zavázala, že bude vakcínu prodávat za výrobní náklady.

-čtk-