Do ČR dosud dorazilo 1,041.950 dávek vakcíny proti covid-19. Foto: Wikipedie

V březnu dorazí podle Blatného přes milion dávek vakcíny, v dubnu dva miliony

V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700.000 od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je cílem v březnu podávat alespoň 35.000 dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100.000.

V březnu má do České republiky dorazit přes milion dávek vakcíny proti covidu-19, z toho zhruba 700.000 od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek, řekl na včerejší tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Cílem je podle něj v březnu podávat alespoň 35.000 dávek vakcíny denně, v dubnu pak 100.000. Doposud do ČR dorazilo 1,041.950 dávek vakcíny.

Tempo očkování v ČR zrychluje, ve čtvrtek bylo naočkováno 31.376 lidí, dosud nejvíce. Podle Blatného dostalo první dávku vakcíny 78 procent lidí ve věku nad 80 let, kteří se k očkování zaregistrovali. Obě dávky obdrželo 21 procent osob v této věkové kategorii. Lidí starších 80 let je v ČR zhruba 440.000, registrace pro ně byla spuštěna v polovině ledna. Zaregistrovala se více než polovina, přes 230.000 osob. V akutní péči je proočkováno 78 procent lékařů a 59 procent sester, dodal ministr.

Do očkování je podle Blatného zapojeno přes 2000 ordinací praktických lékařů. Zaregistrovalo se u nich přes 120.000 lidí. Ministr občany vyzval k tomu, aby nerušili registrace v centrálním systému ve snaze přeregistrovat se k praktickému lékaři. Mohlo by tím dojít ke zpoždění termínu vakcinace.

Kromě vakcíny od firem Pfizer/BioNTech se v ČR očkuje preparáty od společností AstraZeneca a Moderna. Od 27. prosince loňského roku, kdy očkování v Česku začalo, aplikovali zdravotníci celkem 771.223 dávek některé ze tří používaných očkovacích látek. Obě dávky, které mají zajistit maximální účinnost, dostalo 255.480 lidí.

„Očkování denně sice stoupá, ale myslím si, že je možné určitě ho ještě zrychlit, a týká se to i víkendů, kde je určitě kapacita,“ řekl včera premiér Andrej Babiš (ANO) po odpoledním jednání vlády. O víkendech se očkuje mnohem méně než ve všední dny, například v neděli bylo podáno 2608 dávek. Premiér apeloval na všechna očkovací centra, aby udělala maximum pro rychlou vakcinaci a aby si nenechávala preparáty v rezervě pro druhou dávku.

Babiš také poznamenal, že dodávka 15.000 dávek z Francie by měla dorazit příští týden. Budou zahrnuty do systému, nebudou specificky přidělovány. Běžným klíčem na základě populace osob nad 65 let v krajích bude rozděleno i dalších 100.000 dávek vakcíny od států Evropské unie. „V tuto chvíli neplánujeme preferenční alokaci dávek konkrétním regionům,“ sdělilo na dotaz ČTK ministerstvo zdravotnictví. Například Rakousko, které od unie dostane stejné množství dávek, je dá přednostně na očkování v tyrolském okrese Schwaz, kde se šíří jihoafrická mutace.

Od února k lidem nad 80 let přibyla možnost registrace pro zdravotníky a od soboty pro učitele. V pondělí se pak spustila registrace i pro seniory nad 70 let. Pacienty z řad sedmdesátníků, kterých je v Česku zhruba milion, mohou k očkování hlásit i praktičtí lékaři.

-čtk-