Vládní úprava včera schválená sněmovnou má umožnit pojišťovnám převést na fond prevence peníze na samotestování ve firmách. Za měsíc vydají pojišťovny na příspěvky podle podkladů zhruba 480 milionů korun. Činí 240 korun na osobu a měsíc. Foto: Pixabay

Zdravotnická zařízení zřejmě dostanou náhrady za výpadky příjmů, pojišťovny by měly mít možnost posílit objem peněz na samotestování

Zdravotnická zařízení zřejmě dostanou i letos náhrady za výpadky příjmů způsobených koronavirovou krizí. Sněmovna včera zrychleně schválila vládní předlohu, podle níž bude moci ministerstvo zdravotnictví vydat stejně jako loni takzvanou kompenzační vyhlášku. Sněmovnou prošla také další vládní novela, která umožňuje zdravotním pojišťovnám posílit objem peněz na takzvané samotestování na covid-19 ve firmách. Plátci získají možnost převádět na tyto účely peníze do fondů prevence ze svých základních fondů. Předlohy nyní dostane k projednání Senát.

Zdravotním pojišťovnám zákon ukládá, že mají povinnost poskytovatelům zdravotní péče náklady kompenzovat. Pojišťovny a zdravotnická zařízení se budou moci na výši náhrad také dohodnout mimo vyhlášku.

Pirát Petr Třešňák neuspěl se snahou přerušit schvalování zákona. Pokračovat mělo podle něho potom, co ministerstvo předloží návrh vyhlášky. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) by zdržení ohrozilo financování zdravotnických zařízení. Návrh vyhlášky projde standardním připomínkovým řízením, uvedl.

Platnou úhradovou vyhlášku není možné podle ministerstva zdravotnictví použít. Vznikla loni na základě dohod mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče a nepředpokládala tak vysoké náklady na léčbu pacientů v další vlně epidemie covidu-19. Reálně loni pojišťovny vydaly 352 miliard korun, o 5,5 miliardy korun víc než původně plánovaly.

Od konce roku musely nemocnice opět přerušit péči, kterou lze odložit. Podle odhadů z důvodové zprávy tak přicházejí v součtu o příjmy zhruba 3,2 miliardy korun měsíčně.

Vyhláška by měla upravit také úhrady pro obory mimonemocniční péče, například zdravotnické záchranné služby, laboratoří nebo ordinací, aby bylo možné zdravotníky za dobu epidemie odměnit. Sněmovna v doprovodném usnesení požádala na Třešňákův návrh o to, aby zohlednila odměny zdravotníků-záchranářů. Ministerstvo zdravotnictví by navíc mělo podle dolní komory povolit poskytování lázeňské rehabilitační léčby pacientům, kteří prodělali covid-19.

Další vládní úprava včera schválená sněmovnou má umožnit pojišťovnám převést na fond prevence peníze na samotestování. Za měsíc vydají pojišťovny na příspěvky podle podkladů zhruba 480 milionů korun. Činí 240 korun na osobu a měsíc. Počítá se s deseti měsíci testování až do letošního prosince.

„Zapojením prostředků fondů prevence zdravotních pojišťoven do podpory samotestování může reálně v letošním roce dojít k navýšení výdajů těchto fondů odhadem ve výši až pět miliard korun,“ stojí v důvodové zprávě. Ve fondech prevence nyní mají pojišťovny podle materiálu celkem kolem dvou miliard korun.

Osoby samostatně výdělečně činné dostanou novelou o měsíc delší lhůtu pro podání přehledu pojistného za loňský rok. Přehled budou moci letos odevzdat nejpozději do 2. srpna.

Z fondů prevence dosud pojišťovny přispívaly svým pojištěncům například na nepovinná očkování, vyšetření nebo sportovní či rehabilitační aktivity. Ve fondu mají pojišťovny peníze nikoliv z vybraného pojistného na zdravotní pojištění, ale plní je z dalších zdrojů, jako jsou penále, pokuty nebo přebytky z hospodaření.

-čtk-