Výběrová komise rozhodla o MUDr. Pavlu Rusém jako o vítězi výběrového řízení na základě jím předložené koncepce středočeské záchranky. Foto: ZZS SK/ Koláž ZD

Konkurz na ředitele středočeské záchranky vyhrál Pavel Rusý

Konkurz na ředitele středočeské záchranné služby vyhrál Pavel Rusý, komise jej vybrala z osmi uchazečů. Rusý pracuje jako lékař záchranky ve Středočeském a Ústeckém kraji. Nový ředitel bude jmenován dnes, až výsledek konkurzu vezme na vědomí krajská rada.

Konkurz na ředitele středočeské záchranné služby vyhrál Pavel Rusý, komise jej vybrala z osmi uchazečů. Vedením záchranky byl dosud pověřen Jiří Knor. Rusý pracuje jako lékař záchranky ve Středočeském a Ústeckém kraji. Rusý bude jmenován dnes, až výsledek konkurzu vezme na vědomí krajská rada, uvedla v tiskové zprávě Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Vedení kraje, které je zřizovatelem záchranky, vypsalo soutěž na začátku února s tím, že velké úkoly záchranné služby by měl řešit nový ředitel vzešlý z výběrového řízení. Knor ji vedl přibližně dva roky poté, co organizaci několik měsíců řídil Jaromír Bureš, který byl pověřen vedením po rezignaci ředitele Martina Houdka.

„Výběrová komise rozhodla o MUDr. Pavlu Rusém jako o vítězi výběrového řízení na základě jím předložené koncepce středočeské záchranky. Jeho úkolem bude pokračovat v rozvoji středočeské záchranné služby, a to nejen v podmínkách pandemie, ale zejména v období po pandemii,“ řekl středočeský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Pavel Rusý v minulosti například založil nestátní zdravotnické zařízení na přepravu pacientů neodkladné péče Nonstopmedic. „Urgentní medicína mi dala mnoho zkušeností. Potkal jsem v ní několik životních učitelů a nastala doba, kdy bych to mohl záchrance vrátit,“ komentoval rozhodnutí stát se ředitelem středočeské záchranné služby.

Konkurz měl tři kola, uchazeči kromě odborných znalostí prokazovali i orientaci v systému zdravotnické záchranné služby, managementu ve zdravotnictví, krizové komunikaci a své manažerské dovednosti. Do posledního kola postoupili tři, při pohovoru představovali podle Pavlíka vizi rozvoje záchranné služby na prvních sto dnů a dále do roku 2024.

Houdek středočeskou záchrannou službu vedl od roku 2009. Rezignoval v roce 2018. Loni byl nepravomocně odsouzen v takzvané druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha. Soud mu uložil podmíněný trest, Houdek se stejně jako další obžalovaní odvolal. Podle státního zástupce Jiřího Pražáka dostal bývalý ředitel záchranky 740.000 korun od vítěze tendru na dodání 48 sanitních vozů. Kauzou se ještě bude zabývat odvolací vrchní soud.

-čtk-