Na program financování výzkumu léku proti covid-19 německá spolková vláda prozatím vyčlenila 50 milionů eur. Foto: Pixabay

Německý stát financuje výzkum léku proti covid-19. O dalších penězích rozhodne do léta

Spolková vláda pod vedením Angely Merkelové podporuje celkem osm společností, které vyvíjejí terapii proti covid-19. Spolková ministryně pro vědu a výzkum Anja Karliczeková (CDU) ve čtvrtek uvedla, že o dalším financování bude rozhodnuto v příštích týdnech.

Na program financování výzkumu léku proti covid-19 spolková vláda prozatím vyčlenila 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun). Zástupci farmaceutického průmyslu ale požadují, aby objem peněz doznal podstatného navýšení. O tom, zda vláda bude vývoj léku proti covidu i nadále financovat a kolik peněz přidá, bude podle Karliczekové rozhodovat komise na základně odborných doporučení.

Podle Karliczekové vědci v osmi podporovaných projektech pracují s různými protilátkami na bázi aktivních látek RNA. Ministryně pro vědu a výzkum však mírnila naděje na rychlý průlom v nalezení léku proti covidu, přestože se podle listu Deutsches Ärzteblatt blíží fáze klinického testování.

Lék proti covidu není zbytečný

„Z mnoha rozhovorů, které jsem v poslední době s výzkumníky vedla, vždy vyplývalo jedno jasné sdělení. A sice, že nemůžeme očekávat zázraky,“ uvedla Karliczeková. Politička upozornila, že vývoj nových léků obvykle trvá roky, někdy i desetiletí.

Farmaceutické společnosti a vědci mohli o současnou finanční podporu žádat do poloviny února. Vzhledem k tomu, že některé slibné projekty potřebovaly ke splnění požadavků na financování více času, Karliczeková chce na podávání žádostí vyhlásit další termín na letošní léto.

Podle Karliczekové má výzkum a vývoj léků proti covidu význam i v případě, že bude dostatečné množství lidí očkováno proti koronaviru. „Musíme totiž předpokládat, že virus nás bude doprovázet i nadále. Navíc ne každý může nebo chce být očkován, a ne všichni lidé jsou proti chorobě plně chráněni,“ dodala spolková ministryně pro vědu a výzkum. Nehledě na to, že je velmi pravděpodobné, že virus bude i nadále mutovat, což může vést ke snížení účinnosti vakcín první generace.

Farmafirmy: Potřebujeme desetkrát tolik

A zdá se, že o další peníze spolkové vlády bude ve farmaceutickém průmyslu velký zájem. Spolková asociace farmaceutického průmyslu (BPI – Bundesverband der Pharmazeutischen Industrie) se už nechala slyšet, že je nutné peněžní stránku výrazně posílit. „Potřebujeme přinejmenším desetkrát tolik, abychom dokázali pacientovi přinést léky, které naléhavě potřebuje,“ vysvětlil výkonný ředitel BPI Kai Joachimsen.

Podle něho spolková vláda není ochotna dát jasně najevo svou vůli výzkumné programy, jež mají potenciál vyvinout lék proti covidu, podporovat. „Je nepochopitelné, že ministerstvo pro vědu a výzkum dostává tak málo prostředků na financování tak dobrých programů,“ dodal Kai Joachimsen.

Jediná pilulka proti covidu nebude

Podle dostupných informací se mezi kandidáty na možné léky mimo jiné nacházejí kinázové inhibitory, jež mají bránit replikaci viru, monoklonální protilátky pro možnou neutralizaci samotného viru nebo další protilátky na podporu imunitního systému. Zároveň výzkumníci upustili od zkoumání chlorochinu a dalších terapií, o nichž se ještě před rokem uvažovalo jako o nadějných přípravcích, píše portál ÄrzteZeitung.de.

Předmětem financování z vládních zdrojů mají být fáze I až II b v rámci klinických testů. To by mělo pomoci vyvodit dostatečně spolehlivé závěry o pozitivním poměru rizika a prospěchu daných látek pro urychlené schválení regulátorem. Ministryně Karliczeková ovšem upozornila, že pacienti by neměli očekávat vyvinutí univerzální terapie proti covidu například v podobě jedné pilulky. Covid zřejmě bude nutné léčit několika přípravky a dost možná také nějakou jejich kombinací.

Petr Musil