Údaje anglického úřadu znovu ukazují, že vakcíny nechrání jen před těžkým průběhem nemoci covid-19, ale také snižují riziko přenosu viru na ostatní. Foto: Marco Verch/Flickr

Očkování výrazně omezuje přenos koronaviru v domácnostech, ukázala studie

Už první dávka vakcín společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca může výrazně snížit riziko přenosu koronaviru uvnitř domácností. Ukázala to studie anglického úřadu veřejného zdraví (PHE). Účinky prvního očkování mohou nebezpečí nákazy podle PHE snížit o 38 až 49 procent.

Anglický úřad analyzoval infekční řetězce v anglických domácnostech a na tomto základě spočítal pravděpodobnost nakažení. Experti porovnávali pozitivně testované, kteří nejméně před třemi týdny dostali očkovací látku proti covidu-19, s nakaženými, kteří ještě očkováni nebyli. Očkovaní virus přenášeli dál na své příbuzné v jedné domácnosti mnohem méně často. U vakcíny Pfizer/BioNTech byla tato pravděpodobnost ještě o něco nižší než u té od AstraZeneky.

Údaje anglického úřadu znovu ukazují, že vakcíny nechrání jen před těžkým průběhem nemoci covid-19, ale také snižují riziko přenosu viru na ostatní. To naznačovaly už dřívější studie.

PHE do svého hodnocení zahrnul 57.000 kontaktů z 24.000 anglických domácností, v nichž měla už očkovaná osoba test na koronavirus s pozitivním výsledkem. Údaje experti srovnali s daty o milionech kontaktů neočkovaných nakažených. Studie nebyla zveřejněna v žádném odborném periodiku.

-čtk-