Konference ZD se zúčastnili předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu PČR Roman Kraus (ODS), místopředsedové Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Petr Třešňák (Piráti) a Jiří Běhounek (ČSSD) a poslanec Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Vlastimil Válek (TOP 09). Foto: koláž ZD

Piráti chtějí nahradit cigarety alternativními produkty, podporují princip snižování rizik

Piráti, kteří vedou průzkumy volebních preferencí a jsou horkými favority pro sestavování příští vlády, sázejí v oblasti boje proti kouření na politiku “harm reduction” – snižování zdravotních rizik pomocí elektronických cigaret a zahřívaného tabáku místo klasických cigaret. Přístup “harm reduction” podporuje jednoznačně u všech závislostí i Roman Kraus, předseda zdravotního výboru Senátu Parlamentu z ODS, potenciální koaliční partner Pirátů v příští vládě. Jak efektivně řešit problémy se závislostmi z pohledu politických stran připravujících se na podzimní parlamentní volby odkryla diskuse nad strategickými otázkami zdravotnictví v průběhu politického panelu Stálé konference českého zdravotnictví.

Princip snižování rizik má ve svém programovém prohlášení již současná vláda hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD. Její nejsilnější vyzyvatel a favorit parlamentních voleb – Pirátská strana – však chce zajít ještě dál a podpořit efektivní boj se závislostmi konkrétními kroky. „Máme na to samostatný programový bod, pracuje na tom kolega Vymazal a kolegyně Michailidu. Pracujeme s daty ze zahraničí, které ukazují, jakým způsobem aplikovat harm reduction například u tabákových výrobků a jejich postupné nahrazení některými alternativními produkty. To je oblast, kde jsou k dispozici důkazy. Pamatuji si diskuse před čtyřmi lety, kdy těch dat nebylo dostupných tolik, ale dnes už asi můžeme s klidným svědomím říci, že to je jedna z cest, jak nahrazovat a snižovat rizika tabákového kouře jako takového,“ uvedl na Konferenci ZD pirátský poslanec Petr Třešňák, místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR, a dodal: „K tomu máme i návrhy některých daňových úprav, které reflektují, jakým způsobem jsou jednotlivé škodlivé látky rizikové.“ Piráti toto téma nyní detailně zpracovávají do svého volebního programu.

„Samozřejmě, že kombinace zvyšování ceny klasických cigaret a dostupnosti jiných preparátů, pokud se jedná o kouření, vede k určitému snižování rizik,“ míní další místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Jiří Běhounek z ČSSD. On sám před několika lety prosazoval v rámci projednávání antikuřáckého zákona přístup, aby se při regulaci rozlišovalo mezi nejškodlivějšími variantami klasických cigaret a alternativami. Současně ale připomíná, že  je nutná spolupráce s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a plošné celostátní aktivity.  „Bez toho se může zdravotnictví snažit, ale dál se nehne. Ukazuje se to teď i na covidu, že spolupráce jednotlivých rezortů v určitých oblastech není zrovna úplně zářivá. To je obecná záležitost, která je dlouhodobá. Je jedno, jaká je vláda. Bylo by se třeba s tím poprat, ale nevím jak,“ posteskl si Běhounek, který podotýká, že se ani on ani ČSSD nedívají na závislosti jednostranně. „Kouření není jediná závislost. My jsme přesvědčení, a to se bohužel nedaří, že preventivní programy by měly být zaměřeny i na alkohol a další závislosti,“ dodal.

„Pokud bychom se bavili čistě odborně, tak je to naprosto jasné. Cesta je daná, nemáme co vymýšlet. V podstatě můžeme velmi podrobně opisovat ze zahraničí. Problém je politický konsensus,“ míní šéf poslaneckého klubu TOP 09 a člen zdravotního Výboru Vlastimil Válek. Poukázal také na diskutabilní kroky, které jsou dány politikou a ne odborným přístupem. „Řekněte mi jinou zemi, která tyto opatření zavádí, kde prezident té země veřejně kouří? A nejenom on. Pak je velmi problematické jakákoliv opatření prosazovat a bojovat za ně,“ uvedl a přidal i příklad alkoholu, kde se politicky bojuje za snížení daně na víno, na pivo atd. To vzápětí příkladem podpořil pirátský poslanec Petr Třešňák. „Vzpomenu si na hlasování o stáním rozpočtu, kdy jsme navrhovali zachování původní částky na adiktologii. Dopadlo to tak, že to schváleno nebylo. A ještě jsme si vyslechli od některých vládních poslanců, že chceme – když to zjednoduším – státní rozpočet rozdat feťákům. To je úplně absurdní, pokud se pak v souvislosti s daňovým balíčkem bavíme o snižování DPH na pivo a na víno…,“ řekl poslanec Třešňák. Profesor Válek pak na přímou otázku, zda mají být podpořeny alternativy pro kuřáky, kteří je chtějí využít ke snížení zdravotních rizik, jež přináší kouření klasických cigaret, jednoznačně odpověděl: „Bezesporu ano“.

Ke koaličnímu partnerovi se připojil také předseda Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus z ODS, když stručně shrnul svůj postoj: „Harm reduction jednoznačně u všech závislostí.“ A připojil téma lékových závislostí, například v souvislosti s užíváním benzopdiazepinů nebo antidepresiv. „Myslím, že po pandemii to bude ještě větší problém. Také už jsou první data o spotřebě těchto léků v ČR – na první pohled jsou jakoby společensky nevýznamné, není to hned vidět, ale nakonec to může být velký problém,“ uvedl předseda senátního výboru a poukázal na opiátovou krizi ve Spojených státech. „Na druhou stranu v Senátu dál žije duch Jaroslava Kubery a já v něm žiji také,“ uzavřel s úsměvem Roman Kraus.

Do politického panelu Stálé konference českého zdravotnictví jsme pozvali přední mluvčí politických stran pro oblast zdravotnictví, aby přiblížili obsah a tvorbu programů pro podzimní parlamentní volby. Kormě jiných témat jsme tak navázali i na několik odborných panelů Zdravotnického deníku na téma závislostí a adiktologie (přečtěte si například články: Princip snižování rizik kouření má smysl. Lékaři jej ale stále nemají zažitý a VZP chce otevřít debatu o méně škodlivých alternativách kouření. Lékařům ovšem chybí vzdělání v adiktologii). Od politiků jsme chtěli slyšet, jak jejich strany vnímají princip snižování rizik v pomoci těm, kteří se nejsou schopni své závislosti zbavit, ale přitom jejich zdraví zásadně prospěje, pokud alespoň nahradí jednoznačně škodlivý výrobek zásadně méně rizikovou alternativou.

Princip snižování rizik se totiž osvědčil v oblasti kouření (nahrazení klasických cigaret elektronickými cigaretami či výrobky na bázi zahřívaného tabáku), a to u zcela konkrétní cílové skupiny – závislých, kterým se dlouhodobě s kouřením nedaří přestat (blíže viz například zde: Princip snižování rizik má potenciál stát se pilířem politiky kontroly tabáku, vědecké studie ukazují cestu). Principy snižovaní rizik však nefungují samostatně, ale pouze jako součást širšího komplexu účinné prevence, intervence a ochrany mladistvých. V některých vyspělých zemích jsou principy snižovaní rizik integrovány do praktických zdravotních politik. Public Health England, agentura britského ministerstva zdravotnictví, označuje elektronické cigarety jako nejúspěšnější pomůcku při pokusech přestat kouřit. Americký úřad FDA autorizoval výrobky na bázi zahřívaného tabáku jako vhodné pro ochranu veřejného zdraví.

Tomáš Cikrt