„Každý, kdo byl dvakrát očkován, má téměř nulové riziko, že virus šíří, a musí mu být vrácena jeho základní práva,“ míní bavorský premiér Markus Söder. Foto: Pixabay

Více svobody pro očkované? Německo rozhodne koncem května, Bavorsko půjde vlastní cestou

Očkovací summit vlády Spolkové republiky Německo a zástupců zemských vlád skončil bez konkrétních výsledků. Politici přitom debatovali například o tom, zda a za jakých podmínek dát více svobody lidem, kteří už jsou kompletně očkovaní proti koronaviru. Bavorsko chce jít v tomto ohledu svou vlastní cestou.

Teprve až 28. května by měla spolková vláda rozhodnout o tom, jaká práva by měli mít lidé, kteří už mají za sebou kompletní očkování proti koronaviru. S odkazem na vyjádření spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) pro ARD to uvedl deník Deutsches Ärzteblatt. Konkrétnější návrhy má spolkový kabinet představit příští týden.

Termín v úterý potvrdil mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert na tiskové konferenci. „Došlo k důležité a zásadní diskusi mezi spolkovou vládou a vládami spolkových zemí,“ řekl Seibert. Spolková ministerstva vnitra a spravedlnosti mají předložit návrhy nařízení, na základě kterých by se upravil život Němců, kteří už byli očkováni. „Návrhy půjdou do vlády příští týden,“ doplnil Seibert s tím, že se vše dá rychle do pohybu.

Po příjezdu bez karantény

Ve hře je tak například možnost, že by plně očkovaní získali stejná práva jako lidé negativně testovaní nebo ti, kteří nemoc covid-19 prodělali, takže by mohli mít přístup do obchodů a některých provozoven sektoru služeb. Úřady by také mohly přestat vyžadovat karanténu očkovaných při příjezdu ze zahraničí.

Zatím by však i nadále měli očkovaní nosit ochranu dýchacích cest a dodržovat odstup od ostatních osob, podobně jako tomu je v případě lidí, kteří už nemoc prodělali nebo byli na koronavirus negativně testováni.

Jenže s výsledky očkovacího summitu nejsou spokojeni zástupci Národní asociace lékařů ze systému zákonného pojištění (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung). Ti jednání označili za plné frází. „Jsme z toho v rozpacích. Skoro bych řekl, že to byl summit frází než summit očkovací,“ řekl místopředseda KBV Stephan Hofmeister.

Omezení práv už není přiměřené

Hofmeister například kritizoval posunutí zrušení prioritizace očkování až na červen, což se prý pro spoustu občanů bude jevit jako příliš dlouhá doba. „Jakmile bude dostatek vakcín, musí být očkován každý, kdo chce nebo může být očkovaný,“ uvedl Hofmeister.

Místopředsedovi KBV se také nelíbilo, že očkovací summit nepřinesl žádné rozhodnutí o zrušení omezení pro očkované nebo ty, kteří už nemoc prodělali. „Pokud existuje spolehlivá ochrana očkováním – a čísla to zatím ukazují –, pak již neexistují důvody pro omezení základních práv ve smyslu přiměřenosti,“ dodal.

Söder: Prioritizaci zrušíme už v květnu

A se závěry jednání nejsou spokojeny ani některé spolkové země. Zřejmě nejsilněji to dalo najevo Bavorsko, které chce ve věci rušení omezení pro očkované jít svou vlastní cestou. „Každý, kdo byl dvakrát očkován, má téměř nulové riziko, že virus šíří, a musí mu být vrácena jeho základní práva,“ uvedl v reakci na výsledek summitu bavorský premiér Markus Söder. Práva by měla být lidem podle něho vrácena co nejdříve. Znamenalo by to tedy, že očkovaní budou mít přístup například do kadeřnictví či jiných zařízení, která se otevírají, aniž by se museli prokazovat negativním testem na koronavirus.

Söder chce ale jít ještě dál. Ke zrušení prioritizace v očkování by mohlo v Bavorsku dojít už ve druhé polovině května, aby se tím otevřela možnost očkování také mladých lidí. „Chceme pak očkovat maturitní třídy. V květnu bude jasněji,“ dodal Söder.

Podle bavorského premiéra je obzvláště znepokojivý výskyt nemoci u dospívajících. Jednotky intenzivní péče dokonce v posledních dnech zaznamenaly nárůst obsazenosti o 75 procent. „Není žádný důvod k prodlužování čekání na vakcínu,“ dodal Söder. Bavorský kabinet o změnách ve strategii boje s pandemií už rozhodl.

Petr Musil