Foto: Flickr/Marco Verch

EK podá druhou žalobu na AstraZeneku za zpožďování dodávek vakcíny

Evropská komise dnes podá již druhou žalobu na firmu AstraZeneca za nedodržení smlouvy na dodávku vakcín proti covidu-19. Novinářům to sdělil mluvčí exekutivy Evropské unie. Zatímco první žalobou chtěla EU zajistit rychlejší přísun vakcín do členských zemí, druhá žaloba se zaměří na skutkovou podstatu sporu a umožní vyžadovat finanční odškodnění, píše agentura Reuters.

Problémy s dodávkami preparátu britsko-švédské společnosti byly od začátku roku hlavní příčinou pomalého rozjezdu očkování v zemích EU. Podle včera zveřejněných dat dosud AstraZeneca unii dodala necelých 50 milionů dávek. Tento objem měla firma podle původních dohod poslat do ledna, do konce června to pak mělo být 300 milionů dávek, připomíná Reuters.

Po zpoždění dodávek a jednání firmy s představiteli EU v polovině března AstraZeneca slíbila, že do konce dubna do EU dodá 50,2 milionu dávek. Podle unijních statistik ale k 30. dubnu dodala jen 47,6 milionu dávek vakcíny.

První žalobu na AstraZeneku Evropská komise podala 26. dubna. Společnost tehdy v prohlášení uvedla, že smlouvu neporušuje a bude se u soudu bránit.

-čtk-