Předseda Evropské rady Charles Michel informuje novináře o průběhu summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU v portugalském Portu. Foto: Evropská unie

EU nepodporuje rychlé uvolnění vakcínových patentů, vyzývá k posílení vývozu

Evropská unie nepovažuje uvolnění patentů za potřebné rychlé řešení nedostatku vakcín v méně hospodářsky vyspělých zemích světa. Po nočním jednání s prezidenty a premiéry členských zemí to včera prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři se na omezení práv výrobců vakcín zcela neshodli, podle Michela je o něm však blok ochoten dál diskutovat. Zásadní ale pro EU je, aby další západní země začaly více vyvážet vakcíny a aby se mimoevropským státům dostalo technické podpory k jejich výrobě. Podle českého premiéra Andreje Babiše je uvolnění vakcínových patentů nesmysl.

Evropská unie nepovažuje uvolnění patentů za potřebné rychlé řešení nedostatku vakcín v méně hospodářsky vyspělých zemích světa. Po nočním jednání s prezidenty a premiéry členských zemí to včera prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. „Nemyslíme si, že je to v krátkodobém horizontu dokonalé řešení. Ale jsme připraveni se v tomto tématu zapojit, hned jak bude na stole nějaký konkrétní návrh,“ řekl Michel novinářům po příchodu na včerejší vrcholné jednání.

Lídři se v pátek u pracovní večeře zabývali otázkou, jak podpořit rozjezd očkování v chudších zemích Afriky, Asie či Latinské Ameriky, jimž se zatím nedostává vakcín. Na stole měli návrh, podle něhož by farmaceutické firmy v zájmu co nejrychlejšího rozšíření výroby očkovacích preparátů do celého světa dočasně přišly o svá patentová práva. Tuto myšlenku prosazuje stovka zemí Světové obchodní organizace (WTO) včetně Spojených států. Před jednáním ji s výhradami podpořila například Francie nebo Španělsko, zatímco Německo nápad kritizovaný výrobci vakcín odmítá. Německá společnost BioNTech je ve spolupráci s americkým Pfizerem největším dodavatelem vakcín do EU.

„Pokud bude zrušen patent a nebude se dál kontrolovat kvalita (vakcíny), rizika podle mě převáží nad přínosem,“ řekla médiím německá kancléřka Angela Merkelová, která se summitu zúčastnila prostřednictvím videokonference. Svět podle ní nepotřebuje omezování patentových práv, ale „kreativitu a inovativnost“ firem.

Velká Británie a USA by měly podle EU více vyvážet

Michel stejně jako řada lídrů unijních zemí včera také prohlásil, že by další vyspělé státy měly podobě jako evropský blok začít exportovat podstatnou část očkovacích preparátů vyrobených na svém území. Unijní politici dlouhodobě vyzývají Británii či Spojené státy, aby se v tomto směru více angažovaly. EU vyvezla do světa zhruba polovinu ze 400 milionů vakcín vyprodukovaných na svém území, zatímco zmíněné země export zásadně omezují v zájmu rychlého naočkování vlastních obyvatel.

„Velmi zřetelně vyzývám Spojené státy – zrušte zákaz vývozu nejen vakcín, ale i součástí pro jejich výrobu,“ prohlásil po jednání francouzský prezident Emmanuel Macron. Západní země podle něj musejí začít chudším státům poskytovat více vakcín, než bude na místě debata o patentech. Při večerní diskusi se k tomuto názoru v pátek přiklonilo více lídrů. Vedle toho je nutné podle nich také pomoci méně vyspělým zemím vybudovat technologické zázemí. To jim umožní vakcíny skutečně vyrábět, bez něj je uvolnění patentů zbytečné.

Šéfové unijních institucí jsou stále přesvědčeni, že se do konce července podaří v EU naočkovat 70 procent dospělých lidí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová včera prohlásila, že v červnu podle původního plánu začne fungovat takzvaný covidový pas. O podobě certifikátu, který má lidem s očkováním, negativním testem či protilátkami usnadnit cesty přes hranice, nyní vyjednávají členské země s Evropským parlamentem.

Nesmysl, říká Babiš

Český premiér Andrej Babiš (ANO) ještě v pátek vpodvečer před jednáním prohlásil, že by byl pro návrh uvolnit patenty na covidové vakcíny. „Ohledně patentů jsem sledoval tu diskusi a myslím, že je to nesmysl,“ řekl však včera novinářům Babiš. Neumí si totiž představit, že i kdyby byly patenty uvolněny, byl by někdo schopen okamžitě začít vakcíny vyrábět.

Andrej Babiš také kritizoval, že Evropa pokračuje v masivním exportu vakcín do jiných zemí. „Vystoupil jsem s tím, že bychom měli nejdřív dodávat vakcíny našim spoluobčanům,“ řekl. „Tím nechci říct, že nebudeme pomáhat jinde, ale každý stát se to snaží řešit,“ doplnil. Pro červen a červenec by podle předsedy české vlády mělo být prioritou očkovat občany EU.

Babiš dále informoval o tom, že předsedkyni Evropské komise požádal, zda by se neangažovala v urychlení dodávek vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech a v přesunutí části dodávek plánovaných na třetí čtvrtletí na červen. Komise by se podle něj také měla zabývat tím, zda neudělat celoevropskou kampaň na podporu očkování.

-čtk-