Spolková vláda chce podpořit fond zdravotního pojištění ze státního rozpočtu, ale slibovaných 7 miliard je podle pojišťoven málo, chybí totiž 18 miliard eur. Foto: Pixabay

Německá vláda chce zachovat stabilní výši plateb na zdravotní pojištění, navzdory rostoucím nákladům

Pojištěnci německého systému zákonného zdravotního pojištění mají být chráněni před růstem pojistného, přestože náklady na zdravotní systém kvůli koronavirové pandemii vzrostly o mnoho miliard eur. Chybějící peníze mají být do zdravotnictví napumpovány přímo ze státního rozpočtu, uvádí německá média s odkazem na zdroje ze spolkové vlády.

Průměrný dodatečný příspěvek na zdravotní pojištění nemá překročit současnou úroveň, která je stanovena na 1,3 procenta z hrubé mzdy. V případě potřeby je spolková vláda připravena chybějící peníze ve fondu zdravotního pojištění dorovnat ze spolkového rozpočtu. S odkazem na Deutsche-Presse Agentur to uvedl deník Handelsblatt a další média.

Konkrétní výši dodatečného příspěvku pro pojištěnce zákonného zdravotního pojištění určují samotné zdravotní pojišťovny. Dodatečný příspěvek se může od průměrného dodatečného příspěvku odchýlit, což letos představuje navýšení o 0,2 procentního bodu. Důvodem jsou zvýšené náklady na zdravotní péči způsobené koronavirovou pandemií. Celkový příspěvek na zdravotní pojištění zahrnuje obecnou sazbu 14,6 procenta a právě již zmíněný dodatečný příspěvek.

Bude chybět až 18 miliard eur

Vláda počítá s tím, že do fondu zdravotního pojištění pošle na rok 2022 dodatečných sedm miliard eur s tím, že finanční injekci bude možné podle potřeby případně ještě zvýšit. Pokud se ukáže, že zdravotní systém tak velký příplatek nepotřebuje, může být mimořádná dotace také naopak snížena. O finálním objemu peněz má rozhodnout Spolkové ministerstvo financí a Spolkové ministerstvo zdravotnictví, a to se souhlasem Spolkového sněmu.

Asociace německých zdravotních pojišťoven GKV – Spitzenverband trvala na výrazně větší finanční injekci od spolkové vlády pro rok 2022. Odhaduje totiž, že v systému bude chybět až 18 miliard eur (asi 458 miliard korun). Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) navrhl navýšení platby ze spolkového rozpočtu o 12,5 miliardy na celkových 27 miliard eur. Pro tento rok už spolková vláda poskytla dodatečný příspěvek v objemu 5 miliard eur nad rámec běžných 14,5 miliardy.

„Je správné a nutné, že spolková vláda chce fond zdravotního pojištění podpořit. Spolehlivé financování zdravotního fondu je základní podmínku pro správné fungování zdravotních pojišťoven. Pro odhadovanou mezeru ve výši 18 miliard eur v příštím roce ale oznámených sedm miliard zdaleka nestačí,“ uvedla v prohlášení Doris Pfeifferová, generální ředitelka GKV – Spitzenverband.

Potřebujeme dohodu do voleb

Podle ní však návrh Jense Spahna na vyšší příspěvek byl jen prázdným slibem. „Během pandemie zákonné zdravotní pojištění zajišťovalo spolehlivé fungování distribuční infrastruktury a nyní je na čase, aby fondy zdravotního pojištění jasně dopředu viděly, s jakými penězi lze počítat, aby se zabránilo navyšování dalších příspěvků. Proto naléhavě spolkovou vládu žádáme, aby se dohodla na závazném řešení, které skutečně mezeru ve fondu zdravotního pojištění vyrovná,“ dodala Pfeifferová.

Zdravotní pojišťovny podle Pfeiffeorvé potřebují jasný plán finančního zabezpečení celého systému. Letos v říjnu se má rozhodnout, jak vysoká bude potřeba dodatečných příspěvků na rok 2022. Při výpočtech se berou v úvahu pouze platné právní předpisy, které objem finančních prostředků garantují. Není prý možné se opírat pouze o vágní prohlášení vlády o záměru financování.

Výsledkem tradičního podzimního vyjednávání je závazný základ pro plánování rozpočtů zdravotních pojišťoven. Podle vedení GKV – Spitzenverband však letos hrozí, že se žádné takové zákonné předpisy nebudou existovat, protože se blíží volby do Spolkového sněmu. Proto GKV – Spitzenverband tolik tlačí na vládu, aby se vše stihlo do voleb vyjasnit.

Petr Musil