Sídlo společnosti Pfizer v americkém New Yorku. Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Německo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pfizer a Moderna hlásí obří nárůst tržeb i zisku za první kvartál. Pomohla vakcína proti koronaviru

Farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna vykázaly za první letošní čtvrtletí obrovské meziroční zvýšení tržeb i zisku. Na pozitivních výsledcích se výrazně podepsaly prodeje vakcíny proti SARS-CoV-2. Pfizer zlepšil výhled pro celý letošní rok s tržbami kolem přes 70 miliard dolarů.

Americká farmaceutická skupina Pfizer oznámila za období od ledna do března letošního roku tržby převyšující 14,5 miliardy dolarů (asi 308 miliard korun). To představuje meziroční nárůst o necelých 45 procent. Prakticky ve stejné míře se Pfizeru podařilo zvýšit čistý zisk. Zatímco loni v prvním čtvrtletí vydělal asi 3,4 miliardy dolarů, letos už to bylo 4,9 miliardy.

Pokud by skupina z výsledků vyloučila vliv prodejů vakcíny proto koronaviru, její tržby by se meziročně zvýšily jen o osm procent. Pouze za očkovací látku totiž Pfizer utržil v prvním třech měsících letošního roku kolem 3,5 miliardy dolarů. Vyplývá to ze čtvrtletní finanční zprávy, které Pfizer zveřejnil na svém webu.

Pfizer plánuje nárůst tržeb o 70 procent

„Jsem extrémně hrdý na to, jak jsme zahájili letošní rok, finanční výsledky za první čtvrtletí jsou velmi silné. Dokonce i když vyloučíme vliv vakcíny BNT162b2 (kódové označení vakcíny proti koronaviru z dílny firem Pfizer a BioNTech pozn. red.), naše tržby vzrostly o osm procent. To je v souladu s naším cílem dosahovat růstu alespoň o šest procent ročně,“ uvedl ve zprávě výkonný ředitel skupiny Pfizer Albert Bourla.

Finanční ředitel skupiny Frank D´Amelio ale připomněl příznivé výsledky i u produktů, na které se Pfizer zaměřuje dlouhodobě. „Jsem rád, že se naše výkonnost zvyšovala u celého portfolia našich léků. A to především u inovativních a biosimilárních produktů, což dokazuje naši silnou schopnost růst,“ uvedl. D´Amelio poslal také vzkaz investorům, když potvrdil, že společnost letos vyplatí dividendu ve stejné výši jako loni (0,39 dolaru na akcii). Pfizer tak vyplatí dividendu svým podílníkům již podvanácté v řadě.

Pfizer rovněž zlepšil svůj celoroční výhled. Tržby za rok 2021 by měly dosáhnout 70,5 až 72,5 miliardy dolarů (tedy asi 1,5 bilionu korun). To by znamenalo meziroční nárůst asi o 70 procent. Z prodejů samotné vakcíny Comirnaty proti koronaviru pak Pfizer plánuje utržit kolem 26 miliard dolarů za celý letošní rok.

Moderna: Příští rok dodáme 3 miliardy dávek

Ještě mnohem úspěšnější čtvrtletí (z hlediska meziroční změny tržeb) oznámila americká farmaceutická společnost Moderna, která rovněž na trh uvedla vakcínu proti koronaviru. A ta jí také pomohla k tržbám v objemu necelých dvou miliard dolarů (přes 42 miliard korun) za leden až březen tohoto roku. Loni ve stejném období Moderna utržila pouhých osm milionů dolarů, meziroční zvýšení obratu tak představuje neuvěřitelných 24 112 procent.

Moderna také ve své finanční zprávě za první kvartál oznámila čistý zisk. Zatímco loni od ledna do března společnost prodělala 124 milionů dolarů, letos dosáhla zisku 1,22 miliardy dolarů (necelých 26 miliard korun).

Za celý letošní rok Moderna očekává tržby ve výši 19,2 miliardy dolarů (přes 408 miliard korun). Moderna také oznámila, že se jí podařilo podepsat kontrakty s některými zeměmi na dodávky vakcíny proti koronaviru na příští i přespříští rok. Moderna dodá v příštím roce očkovací látku do Izraele a Švýcarska s tím, že Švýcarsko má opci na případné prodloužení kontraktu až do roku 2023. Moderna prý zároveň vyjednává se všemi vládami, které si od ní očkovací látku objednaly pro letošní rok. V příštím roce chce Moderna na trh dodat kolem tří miliard dávek této očkovací látky.

Petr Musil