Obavy z dalšího šíření nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii, nyní přesvědčila mnohé izraelské rodiče, kteří dosud s očkováním svých potomků váhali, aby je nechali naočkovat. Foto: Pixabay

Kvůli šíření covidu-19 ve školách nechávají Izraelci očkovat své děti

Nedostatek naočkovaných dospívajících se projevuje jako slabý článek v izraelské úspěšné vakcinační kampani. Obavy z dalšího šíření nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé odhalena v Indii, tak nyní přesvědčila mnohé izraelské rodiče, kteří dosud s očkováním svých potomků váhali, aby je nechali naočkovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech dosud obdržely asi tři čtvrtiny Izraelců, kteří na ni mají nárok. Naočkována zatím byla ale jen dvě až čtyři procenta izraelských dětí ve věkové kategorii 12 až 15 let, které bylo očkování zpřístupněno tento měsíc.

Denní počty nově nakažených se v devítimilionovém Izraeli v lednu pohybovaly kolem 10.000, v červnu ale klesly na méně než deset. Většina protikoronavirových opatření byla v zemi zrušena a příští měsíc se Izrael otevře očkovaným turistům.

Mnoho rodičů nemělo s očkováním svých dospívajících dětí naspěch. V pondělí se však denní počet nově infikovaných více než zdvojnásobil na 125. Předcházelo tomu rozšíření nákazy ve dvou školách, což je přičítáno nakažlivější mutaci, která byla poprvé odhalena v Indii a je známá jako delta.

„Teď po těch ohniscích covidu jsem řekl dneska,“ řekl Jicchak Nevo, který ve městě Binjamina, kde se v jedné z škol nedávno rozšířil koronavirus, přišel nechat naočkovat svou 13letou dceru.

Počet registrací k očkování proti covidu-19 se u věkové kategorie 12 až 15 let podle dvou izraelských poskytovatelů zdravotní péče v uplynulých dnech až ztrojnásobil.

Očkovat proti covidu-19 děti ve věku 12 až 15 let v pondělí oficiálně doporučilo také izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Někteří rodiče nicméně stále nevidí důvod s očkováním svých potomků spěchat. Elad Askof, který je sám očkovaný, seděl před školou se svým synem Amitem. Oba měli roušku. „Měli jsme debatu, ale v tuto chvíli máme pocit, že očkovat nechceme. Pokud to budeme moci kontrolovat bez očkování dětí, tak tomu dáme přednost,“ řekl. „Máme pocit, že v tuto chvíli není situace v Izraeli příliš alarmující,“ dodal.

Experti však tvrdí, že bez očkování mladistvých nelze docílit kolektivní imunity. Nenaočkovaná je stále zhruba třetina izraelské populace, přičemž jde především o děti a dospívající, řekl Ran Balicer, který vede vládní poradní komisi pro boj s covidem-19. Doplnil, že při těchto číslech je docílení kolektivní imunity nepravděpodobné. V Izraeli se podle Balicera dosud neprokázala varianta delta v dostatečném množství případů, aby se dala úspěšnost vakcíny proti této mutaci studovat. Podle některých zahraničních studií je však vakcína Pfizer/BioNTech proti indické mutace účinná.

„Není pochyb o tom, že nových případů (nákazy) bude přibývat. Doufám však, že nedojde k výraznému nárůstu počtu hospitalizací, protože k nákaze dochází u mladých a většina dospělých je naočkovaná,“ řekla profesorka evoluční virologie na Telavivské univerzitě Adi Sternová.

-čtk-