Nedávná diskuse vydavatelství k zákonu o významné tržní síle, který stejně jako veřejné zakázky spadá do kompetence Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zleva: Karel Šimka, soudce Nejvyššího správního soudu, Petr Mlsna, předseda ÚOHS, Ivo Hartmann, vydavatel Zdravotnického deníku, Ekonomického deníku a České justice, Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Foto: Radek Čepelák

Nákup léčiv, technologií, materiálu a pojištění v nemocnicích proberou klíčoví aktéři 30. června v Praze

Unikátní setkání širokého spektra subjektů, které hrají rozhodující roli v procesu zadávání veřejných zakázek ve zdravotnictví se uskuteční 30. června 2021 na Konferenci Veřejné zakázky v českém zdravotnictví v Praze. Největšího zadavatele – stát a jeho zdravotnická zařízení bude reprezentovat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ředitelé fakultních nemocnic. Zásadní vystoupení se očekává od předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny, jehož úřad dohlíží nad procesem zadávání veřejných zakázek a v oblasti nákupu léčiv nově chystá sektorové šetření. Soudní přezkum zakázek ve zdravotnictví zhodnotí soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš a zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu přiblíží jeho president Miroslav Kala.

Dynamický vývoj v podmínkách a pravidlech pro nákup léčiv proberou s ohledem na jejich zaměnitelnost a hospodářskou soutěž šéf ÚOHS Petr Mlsna, soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš, právní expert – partnerka Advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný Marcela Káňová a zástupce Unie distributorů léčiv Jan Strelička.

Praktická část bloku věnovaného nákupu léčiv a jejich zaměnitelnosti přinese pohled obchodních náměstků nemocnic a s praxí nemocničních lékáren účastníky seznámí vedoucí lékárník Nemocnice Na Homolce Renata Semeráková. Nad příležitostmi a překážkami pro prosazování biosimilárních léčiv ve veřejných zakázkách se zamyslí Filip Vrubel, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem. Se zájmem se rovněž očekává přednáška soudce Nejvyššího soudu Petra Vojtka, týkající se výše nároků, které nemocnice platí v souvislosti s ublížením na zdraví. Petr Vojtek je spoluautorem metodiky Nejvyššího soudu pro její výpočet. Vývoj v této oblasti je zásadní pro veřejné zakázky na pojištění nemocnic. O právních aspektech zakázek na pojištění nemocnic bude referovat advokátka kanceláře PRK Partners Jaroslava Malcová. O vývoji trhu a požadavcích na veřejné zakázky promluví manažeři pojišťovny Kooperativa Petr Bačovský a Luboš Tomšíček. Doplní je jednatel jedné z nejvýznamnějších makléřských společností na českém trhu Satum Roman Horváth.

Konference vyvrcholí panelovou diskusí, ke které se připojí mimo jiné šéfové fakultních nemocnic David Feltl, Vladimír Palička, Vlastimil Vajdák a ředitel IKEMu Michal Stiborek.

Pozvánku, celý program konference a kontakt pro přihlášení uvádíme níže: