V Praze nyní přibývají desítky případů denně. Foto: Pixabay

Pražští hygienici apelují na dodržování opatření, počty nových případů stoupají

Pražští hygienici apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní protikoronavirová opatření, aktuální stav epidemie sledují se znepokojením. Počty nových případů covidu v Praze od poloviny minulého týdne přestaly klesat a pozvolna stoupají. Mezi regiony Česka je Praha v absolutním čísle aktuálně krajem s nejvyšším výskytem covidu-19.

Pražští hygienici apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní protikoronavirová opatření, aktuální stav epidemie sledují se znepokojením. Počty nových případů covidu v Praze od poloviny minulého týdne přestaly klesat a pozvolna stoupají. Mezi regiony Česka je Praha v absolutním čísle aktuálně krajem s nejvyšším výskytem covidu-19. Na webu pražských hygieniků to uvedl jejich mluvčí Zbyněk Boublík. O horšící situaci v metropoli hovořil ve středu na jednání sněmovního zdravotního výboru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nových případů za týden na 100.000 obyvatel je v metropoli k dnešku 16,7, zatímco celostátní průměr činí 7,7.

„Přesné důvody pozastavení poklesu nových případů v Praze se zatím nedají přesně vysvětlit: jednou z možností je zvýšený pohyb lidí v hlavním městě, tedy velká mobilita obyvatelstva,“ uvedl mluvčí.

Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví přibývají nyní v Praze desítky případů denně. V polovině minulého týdne začaly počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání stoupat. V tomto týdnu byl oproti minulému týdnu nárůst vyšší v pondělí, kdy testy odhalily 31 nakažených, o 12 víc než před týdnem. V úterý a ve středu evidovaly laboratoře 33, respektive 25 pozitivních, v mezitýdenním srovnání o jednotky méně.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, dosahuje V Praze podle dat ministerstva 1,13. Pokud je vyšší než jedna, znamená to, že epidemie zrychluje.

Hygienici proto vyzývají obyvatele, aby v mezilidských kontaktech nadále dodržovali bezpečnostní opatření v podobě adekvátní ochrany dýchacích cest, vzájemných odstupů ve vzdálenosti alespoň dvou metrů a co nejčastějšího mytí nebo dezinfekce rukou. Stěžejní je podle nich také očkování proti covidu a u dosud neočkovaných lidí je rovněž důležité pravidelné testování. Nutné je také striktní dodržování protiepidemických opatření po návratu se zemí s vysokým výskytem covidu-19.

Pražská hygienická stanice (HSHMP) má v posledních třech týdnech hlášeno osm potvrzených nových variant koronaviru. „V jednom případě se jednalo o variantu gama (dříve brazilskou), sedm dalších onemocnění bylo způsobeno variantou delta (dříve indickou). Zároveň HSHMP očekává potvrzení nebo vyvrácení u sedmi podezření na nové varianty koronaviru, ve všech případech se jedná o podezření na variantu delta,“ uvedl mluvčí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou za nárůstem nových případů v Praze zejména mladší ročníky. Ve skupině 16 až 19 let je incidence na 100.000 obyvatel v Praze 31,5 a v celé ČR 12,9, u starší skupiny 20 až 29 let je to v Praze 59,9 a v celé zemi 15,6. „Je to trochu déjà vu. Takhle přesně se ta Praha chovala i minulé léto,“ řekl Dušek. „Každý má hned prvoplánovou interpretaci, že v Praze se otevřelo velké množství barů a nakazí se tam lidé. Možná je to pravda, ale potvrdit to v tuto chvíli nemohu,“ dodal.

Bezpečnostní rada Prahy žádá vládu, aby zachovala povinnost nošení respirátorů nebo nanoroušek v MHD. Obává se zejména nakažlivější mutace koronaviru delta a také častějšího cestování lidí během letních prázdnin. Rada též požaduje neprodlenou úpravu formuláře pro cestující do ČR. Měla by se do něj uvádět přesná adresa pro pobyt v karanténě, aby pražská hygienická stanice mohla uskutečnit trasování a kontroly.

Výskyt onemocnění covid-19 v Praze za uplynulých 28 dnů k 22. červnu:

26. 5. – 1. 6. 2021313 onemocněníincidence 23/100 000 obyvatel
2. – 8. 6. 2021305 onemocněníincidence 23/100 000 obyvatel
9. – 15. 6. 2021161 onemocněníincidence 12/100 000 obyvatel
16. – 22.6. 2021230 onemocněníincidence 17/100 000 obyvatel

Zdroj: Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP)

-čtk-