Ocenění nově schválené léčby na Alzheimerovu chorobu na 56 tisíc dolarů (bezmála 1,2 milionu korun) ročně znovu vyvolalo vášnivou debatu o vysokých nákladech na léky v USA. Foto: Pixabay

Terapie pro Alzheimerovu chorobu za 56 tisíc dolarů? Lék od Biogenu rozvířil v USA diskusi o cenách léčiv

Schválení léku na Alzheimerovu chorobu americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv dal pacientům obrovskou naději. Jenže experti varují, že očekávání jsou příliš vysoká. Stejně jako je vysoká cena za rok terapie, která dosahuje v přepočtu skoro 1,2 milionu korun.

Rozhodnutí americké biotechnologické společnosti Biogen ocenit nově schválenou léčbu na Alzheimerovu chorobu na 56 tisíc dolarů (bezmála 1,2 milionu korun) ročně znovu vyvolalo vášnivou debatu o vysokých nákladech na léky ve Spojených státech. Na největším a nelukrativnějším trhu zdravotní péče na světě.

Cena, kterou Biogen oznámil krátce po schválení léku americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, výrazně převýšila odhady všech analytiků. Například poradenská a analytická společnost Evercore ISI cenu léku pod obchodním názvem Aduhelm tipovala na 10 tisíc dolarů ročně (necelých 210 tisíc korun). Bankovní dům UBS naopak očekával cenu kolem 24 tisíc dolarů (přes půl milionu korun), což bylo na samé horní hranici expertních odhadů.

Pacienti si koupí jen naději Výsledná více než dvojnásobná cena pak přivedla vodu na mlýn kritiků cenové politiky farmaceutických společností. Někteří považují cenu za Aduhelm doslova za skandální, protože i samotné schválení léku ze strany FDA je podle řady odborníků kontroverzní. Poukazují na to, že léku nedal zelenou nezávislý panel expertů k FDA přidružených. „Takto vysoké náklady pro pacienty a jejich rodiny prostě nejsou oprávněné na základě toho, co o léku víme,“ uvedl pro britský list Financial Times Michael Carome, ředitel neziskové organizace Public Citizen, která bojuje za práva spotřebitelů a pacientů. Podle Caromea je schválení léku Aduhelm jedním z nejhorších rozhodnutí,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit