Šéfka CDC Rochelle Walenská: Vidíme šíření nákazy v částech země, které jsou slabě chráněné vakcínami. Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Covid-19 se stává pandemií neočkovaných, řekla šéfka amerického CDC

Pandemie covidu-19 pokračuje jako problém, který se čím dál více týká pouze neočkovaných. Na brífinku předních zdravotnických činitelů americké vlády to včera prohlásila šéfka amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská. Koordinátor protiepidemické politiky v Bílém domě Jeff Zients dodal, že „prakticky všechny“ nové hospitalizace a úmrtí související s covidem-19 jsou v USA mezi nenaočkovanými.

Vakcínu proti nemoci přitom v zemi dostalo skoro 56 procent obyvatel, 48 procent je bráno jako plně naočkovaných. Mezi jednotlivými státy jsou ovšem velké rozdíly a například podíly dospělých s ukončeným očkováním se pohybují od 42 procent v Alabamě do 77 procent ve Vermontu. Počty zachycených nákaz se mezitím opět zvyšují, přičemž situace je nejhorší na jihu USA, kde je proočkovanost slabší.

„Je tady jasný obrázek, který se nám ukazuje. Stává se z toho pandemie neočkovaných. Vidíme šíření nákazy v částech země, které jsou slabě chráněné vakcínami, protože neočkovaní lidé jsou ohroženi,“ popsala situaci Walenská. Počet úmrtí připisovaných covidu-19 byl podle ní tento týden v USA o 26 procent vyšší než minulý týden, zatímco případů nákazy je více skoro o 70 procent.

Zientsova slova o hospitalizacích a úmrtích mezi neočkovanými jen potvrzují zprávy amerických médií z posledních týdnů. Tempo očkování je v zemi nadále velmi nízké, po čtvrteční aktualizaci údajů od CDC podle listu The New York Times klesl týdenní průměr na méně než 530.000 vykázaných dávek na den. Zients ovšem poznamenal, že „státy s nejvyšším výskytem nákazy pozorují růst svých vakcinačních čísel“.

Nejhorší epidemická situace na konci pracovního týdne panovala v Nevadě, Louisianě, na Floridě, v Missouri a v Arkansasu. Tyto státy evidovaly za každý den z uplynulého týdne přes 20 infekcí na 100.000 obyvatel. V Arkansasu se takzvaná týdenní incidence dostala dokonce na 33 zachycených případů nákazy na 100.000 obyvatel.

Zients kromě toho upozorňoval na vývoj na Floridě, která hlásí zdaleka nejvyšší počty nákaz ze všech 50 států USA. Podle činitele Bílého domu tvořily infekce odhalené na Floridě pětinu národního součtu za poslední týden. Statistika hospitalizací ve středu ve státě se zhruba 21 miliony obyvatel stoupla na 3754 pacientů s covidem-19, a blížila se tak nejvyšší úrovni za více než čtyři měsíce.

Za novým rozmachem stojí nakažlivější koronavirová mutace delta, která nyní v USA převládá, potvrdil epidemiolog a expert Bílého domu Anthony Fauci. „Čelíme působivé variantě (viru),“ uvedl na dnešním brífinku. Stejně jako Walenská ovšem zdůrazňoval, že i proti deltě podle všeho používané vakcíny poskytují silnou ochranu.

„V tuto chvíli jste buď naočkovaní, anebo dostanete deltu,“ napsal dnes na twitteru virolog Shane Crotty z kalifornského výzkumného ústavu La Jolla Institute for Immunology. „Ať už jste mladý dospělý nebo starší člověk, když deltu chytíte bez očkování, pak ta pravděpodobnost, že budete hospitalizovaní, bude vyšší než u téměř jakékoli nemoci, kterou jste v životě dostali,“ dodal.

-čtk-