Na konferenci k ekonomice prevence vystoupí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo), pravidelný účastník akcí Zdravotnického deníku. Na fotografii z nedávné konference k veřejným zakázkám ve zdravotnictví dále uprostřed moderuje vydavatel Zdravotnického deníku Ivo Hartmann, napravo od něj sedí předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna. Foto: Radek Čepelák

Ekonomice prevence a snižování rizik v oblasti kardiovaskulárních či onkologických nemocí se bude věnovat konference Zdravotnického deníku. Sledujte živě dnes od 14,45 hod

Nejen covid-19 ale také kardiovaskulární, onkologické nebo duševní nemoci představují pandemie 21. století, s nimiž se musíme jako společnost vypořádat. Tzv. civilizačním chorobám lze přitom efektivně předcházet vhodně zacílenou prevencí, která nejen že zachraňuje lidské životy, ale šetří i státní pokladnu. Skutečně zeširoka se „ekonomice prevence“ bude věnovat unikátní mezinárodní panel Stálé konference českého zdravotnictví Zdravotnického deníku, který se uskuteční ve čtvrtek 22. července v Praze pod záštitou a za účasti českého premiéra Andreje Babiše.

Jaká preventivní opatření jsou z hlediska zdravotního i ekonomického nejefektivnější? Jakou roli při jejich prosazování hrají státní orgány, zdravotní pojišťovny, poskytovatelé či odborné společnosti? Jaký je aktuální stav na poli vědeckých důkazů ohledně boje proti spotřebě tabáku, alkoholu a v oblasti duševních onemocnění? A dokážeme vůbec efektivně změřit předpokládaný pozitivní ekonomický dopad prevence? To jsou některé z nelehkých otázek, na které budou hosté mezinárodního panelu Stálé konference českého zdravotnictví Zdravotnického deníku hledat odpovědi, který můžete sledovat živě ve čtvrtek 22. července od 14.45 hodin.

Pozvání k příspěvku do diskuse přijali vedle již zmíněného českého ministerského předsedy také ministři zdravotnictví České republiky a Slovenska Adam Vojtěch a Vladimír Lengvarský. Ze zahraničních hostů vystoupí prezident polské Odborné společnosti pro veřejné zdraví a přednosta kliniky alergologie, plicních nemocí a interní medicíny Ústřední klinické nemocnice ve Varšavě profesor Andrzej Mariusz Fal, dále ředitel Institutu pro výzkum kardiovaskulárních nemocí při univerzitě v izraelském Tel Avivu profesor Reuven Zimlichman, nebo bývalý slovenský ministr zdravotnictví a dnes poslanec zdravotního výboru Národní rady Slovenské republiky Richard Raši spolu se svou kolegyní a místopředsedkyní tohoto výboru Annou Záborskou.

Vedle zahraničních hostů vystoupí i přední čeští odborníci z řad předsedů několika významných českých odborných společností jako je například předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart, předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová nebo předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Své příspěvky přednesou i ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík, ředitel Národního ústavu pro duševní zdraví Petr Winkler nebo ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Konference má dvě části. V každé z nich vystoupí nejprve hosté panelu se svými přednáškami a poté bude následovat moderovaná diskuse.

Sledujte ve čtvrtek 22. července živě na portálech nebo Facebooku Zdravotnického deníku, ČTK, slovenské tiskové agentury TASR a www.teraz.sk od 14:45 hodin. Diskuse bude tlumočena z a do českého a anglického jazyka.

Program konference:

-sed-