Náklady na zdravotní služby meziročně vzrostly o 48 miliard korun. Foto: Koláž ZD

I přes epidemii covidu skončilo veřejné zdravotní pojištění v přebytku 5,8 miliardy korun

I přes epidemii covidu skončil loni systém veřejného zdravotního pojištění v přebytku 5,8 miliardy korun. Ve společné zprávě o tom informovala ministerstva zdravotnictví a financí. Systému se i přes vysoké výdaje spojené s epidemií dařilo hromadit rezervy. Důvodem bylo to, že výnosy pojistného se nakonec oproti roku 2019 nesnížily a zároveň se skokově navýšila platba za státní pojištěnce o 25,4 miliardy korun.

Příjmy veřejného zdravotního pojištění loni činily 358 miliard korun, výdaje 352,2 miliardy korun. Náklady na zdravotní služby meziročně vzrostly o 48 miliard korun.

„V roce 2020 skončilo hospodaření zdravotních pojišťoven popáté v řadě v přebytku a jejich zůstatky na bankovních účtech se v loňském roce navýšily o téměř deset procent na 64,4 miliardy korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ukázalo jako prozíravé, že si zdravotní pojišťovny udržovaly rezervy. „Právě díky těmto prostředkům a zvýšení platby státu nebyla ani při tak extrémním zatížení zdravotního systému ohrožena dostupnost a kvalita zdravotních služeb,“ uvedl Vojtěch.

Jak loni napsal Zdravotnický deník, v roce 2019 veřejné zdravotní pojištění skončilo v přebytku 13,5 miliardy korun. Příjmy systému dosáhly 331,5 miliardy korun.

-čtk-