„Čím víc budeme proočkováni, tím svobodnější zemí znovu budeme," zdůrazňuje německá kancléřka Angela Merkelová. Foto: Wikipédia

Německo se obává další vlny epidemie. Zvyšme intenzitu očkování, vybízí Angela Merkelová

Spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU) s obavami pozoruje narůstající případy nákazy variantou delta viru SARS-CoV-2. Současně i znepokojuje vadnoucí zájem Němců o očkování. Vybízí proto své spoluobčany, aby se chovali zodpovědně a nechali se očkovat, pokud je to jen trochu možné.

„Čím víc budeme proočkováni, tím svobodnější zemí znovu budeme. Pandemii můžeme překonat pouze společně,“ apelovala Angela Merkelová během své čtvrteční tiskové konference, na níž mimo jiné upozornila na rostoucí počet infekcí koronavirem a současně upadající zájem o očkování.

Podle spolkové kancléřky je zdvojnásobení incidence za posledních dvanáct dní dramatické. Vybídla, aby se věnovala větší pozornost ochranným opatřením, tedy nošení roušek či respirátorů, dodržování bezpečných rozestupů, větrání místností a pravidelnému testování.

Merkelová rovněž připomněla, že současná relativně vysoká míra proočkovanosti německé populace výrazně přispěla k tomu, že počet nových nákaz není tak vysoký, jaký by jinak nejspíše byl. „Předcházení přetížení zdravotnického systému zůstává i nadále vodítkem pro naši reakci na průběh epidemie,“ řekla kancléřka.

Ať pomohou i zaměstnavatelé

Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) se sedmidenní incidence zvýšila na 12,2 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel, přičemž v týdnu od 5. července to bylo jen 4,9, jak zdůraznil deník Deutsches Ärzteblatt.

Končící kancléřka Angela Merkelová ale není zdaleka jedinou osobností, která apeluje na zvýšení očkovacího úsilí. Po opětovném nastartování očkovací kampaně volají také profesní sdružení německých lékařů.

Například viceprezident Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) Stephan Hofmeister volá po důraznější angažovanosti velkých zaměstnavatelů a univerzit při propagaci očkování. „Myslíme si, že je to smysluplnější, než večer před diskotéku postavit očkovací autobus,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt.

K očkování je třeba popostrčit

Prezident KBV Andreas Gassen, podobně jako Merkelová, zmínil, že mezi lidmi se v některých regionech v současnosti projevuje jakási únava z očkování a zájem o něj klesá. A to prý zejména v očkovacích centrech. „Existuje zkrátka nezanedbatelný počet lidí, kteří se očkovat nechtějí nechat,“ řekl.

Gassen si proto myslí, že lidé, kteří nemají o očkování zájem, do něj mohou být „trochu tlačeni“. Například tím, že stát od určitého okamžiku přestane hradit testování a lidé, kteří vakcinaci odmítají, si ho budou muset platit sami, pokud nepůjde o test na lékařský předpis. „Očkování je nejlepší individuální ochranou,“ zdůraznil.

Upozornil také na rostoucí riziko, že se stále větší množství dávek musí likvidovat, protože se v dostatečném termínu nestihne vyočkovat celá rozočkovaná lahvička. Problém by podle něho částečně vyřešily dodávky v jednotlivých dávkách a nikoli způsobem, jakým se vakcína uvádí na trh doposud.

Na stadionu, obchoďácích nebo přes mobilní očkovací týmy

S klesajícím zájmem o očkování se rozhodly bojovat i některé spolkové země. Podle Spolkového ministerstva vnitra není výjimkou, že svůj termín v očkovacích centrech nevyužije až 20 procent zaregistrovaných k očkování. Takovou „neúčast“ zaznamenali například v Hesensku ne nebo Berlíně, poukázal deník Deutsches Ärzteblatt. V Durynsku jedou očkovací centra v poslední době jen na polovinu své kapacity a zájem o očkování v Bádensku-Württembersku ve vakcinačních centrech poklesl až o 70 procent.

Spolkové země proto stále častěji přicházejí s nabídkou flexibilního očkování. „Pokud lidé nepřijdou k očkování, musí očkování přijít za lidmi,“ zdůraznila durynská ministryně zdravotnictví Heike Wernerová (Linke). Podle ní je přitom jedno, zda půjde o očkování na fotbalových stadionech, tržištích, supermarketech nebo prostřednictvím mobilních očkovacích týmů. „Všechny iniciativy jsou vítány,“ uvedl ministr zdravotnictví Bádenska-Württemberska Mannfred Lucha (Zelení).

V mnoha spolkových zemích je proto v terénu více mobilních očkovacích týmů, které provádí vakcinaci i do pozdních nočních hodin. Výjimkou není ani jakýsi očkovací „drive-in“ v některých obchodních domech. Společným jmenovatelem těchto způsobů vakcinace je to, že se lidé nemusí k očkování předem registrovat.

Petr Musil