Zapomenutý kus Velké Británie - Severní Irsko. Do konfliktu tam přicházejí dva různé systémy regulace léků – britský a unijní (irský). Foto: Pixabay

Severní Irsko ztratí přístup až ke dvěma tisícům léků. Kvůli brexitu a nákladné regulaci

Severní Irsko bije na poplach. Od začátku nového roku mu totiž reálně hrozí nedostatek léků. Je totiž silně závislé na jejich dodávkách z Velké Británie. Jenže britské farmaceutické firmy dávají najevo, že nechtějí léky do této části Spojeného království dodávat, protože by musely plnit dvojí regulatorní podmínky.

Kolem dvou tisíc druhů léčivých přípravků, které jsou v současné době nabízeny pacientům v Severním Irsku, avšak jsou vyráběny ve Velké Británii, bude staženo z trhu. Britští výrobci léků se totiž potýkají s komplikovanou a nákladnou byrokracií po odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Britská asociace výrobců generických léků uvedla, že její členové sdělili britskému ministerstvu zdravotnictví, že zastaví pravidelné dodávky medicínských přípravků do Severního Irska. Důvodem jsou právě náklady spojené s duplikovanou regulací, kterou budou muset podstupovat.

Britské farmaceutické firmy tedy od nového roku budou muset vyhovovat britským regulacím na trhu Velké Británie a unijním regulacím na trhu Severního Irska. A to se jim dle slov jejich zástupců nevyplatí, jak informoval britský list Financial Times.

Nákladná dvojí regulace Hrozba vážného narušení dodávek léků do Severního Irska přišla ve chvíli, kdy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová varovala britského premiéra Borise Johnsona, že Brusel nebude ochoten vyjednat novou podobu takzvaného severoirského protokolu. Ten je součástí brexitové dohody mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. A pod severoirským protokolem, který nastavuje obchodní podmínky pro Severní Irsko, bude region z hlediska léků pokládán za regulatorní teritorium Evropské unie poté, co letos v prosinci vyprší přechodné období. Výkonný ředitel Britské asociace výrobců generických léků Mark Samuels řekl, že producenti budou muset u léků pro severoirský trh dodržovat jiné podmínky pro skladování…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit