První dávku vakcíny proti covid-19 dostalo v ČR více než 5,26 milionu osob, u 3,9 milionu bylo očkování dvěma dávkami dokončeno. Foto_Pixabay

Změna v bezinfekčnosti po očkování se dotkla 915.000 lidí, musí na testy

Lidí, kterým v pátek přestala platit bezinfekčnost získaná 21 dní po prvním očkování proti covidu-19, je podle dat k pondělí téměř 915.000. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který data o epidemii spravuje, Lenka Svobodová. Vláda změnu přijala kvůli riziku šíření nakažlivější varianty koronaviru delta.

„Jedná se o ty, co nemají dokončené očkovaní, jsou déle než 21 dní od první dávky a buď neměli covid, nebo od prodělání onemocnění uplynulo vice než 180 dni,“ uvedla Svobodová.

Za bezinfekční byli od 24. května považovaní lidé, od jejichž prvního očkování uplynuly tři týdny. Od zahájení očkování v Česku na konci loňského roku byla pravidla přísnější, musely uplynou dva týdny od podání druhé dávky nebo první u vakcíny Johnson & Johnson, která je jednodávková. Pro lidi, kteří covid-19 prodělali v posledních 180 dnech se pravidla nemění.

Znovu vláda ke zpřísnění podmínek přistoupila od pátku 9. července. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) před tím citoval odborná stanoviska, že před novou varinantou koronaviru delta chrání první dávka očkování jen z 33 procent. „Všichni, kdo mají dvě dávky, budou po dvou týdnech považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat,“ uvedl k tomu ministr na začátku července.

Nová povinnost se okamžitě projevila i na počtech testů, těch PCR bylo provedeno přes 37.000 a antigenních testů téměř 93.000. V předchozí den to bylo o zhruba šestinu PCR a třetinu antigenních testů méně.

Pro prokázání bezinfekčnosti platí negativní antigenní test 72 hodin a negativní PCR test sedm ní. Doklad je nutný například pro návštěvy památek, divadla, koupališť nebo ubytování, využívání služeb jako kadeřník či wellness nebo účast na hromadných akcích jako jsou koncerty či sportovní akce. U sebe by ho měli mít také návštěvníci restaurací, provozovatelé jim ho ale nemají povinnost kontrolovat.

Podle aktuálních dat o očkování zdravotníci aplikovali první dávku více než 5,26 milionu osob, tedy asi 49,2 procentům populace. U 3,9 milionu bylo očkování dvěma dávkami dokončeno. Celkově projevilo zájem o vakcínu 54,3 procenta populace, od pondělí se ale mohou očkovat na dvou místech v Praze i lidé, kteří se nezaregistrují předem.

-čtk-