Německý spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn. Foto: Twitter/Jens Spahn

Německo nabídne ohroženým třetí dávku proti covidu a podpoří vakcinaci dětí

Německo ohrožené skupiny obyvatel naočkuje třetí dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 a rovněž plošně nabídne vakcinaci dětí od 12 let. Včera se na tom shodl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn s kolegy z jednotlivých spolkových zemí. Rozhodnutí bylo jednomyslné.

Německo naočkuje ohrožené skupiny obyvatel třetí dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 a rovněž plošně nabídne vakcinaci dětí od 12 let. Včera se na tom shodl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn s kolegy z jednotlivých spolkových zemí.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek, který společnému ministerskému grémiu předsedá, po jednání řekl, že rozhodnutí bylo jednomyslné. „Jsme přesvědčeni, že v rámci zdravotní prevence to je smysluplné a správné,“ řekl Holetschek o třetí dávce a očkování dětí.

„Každý, kdo chce, může být v létě naočkován. Máme dostatek očkovací látky pro všechny věkové skupiny,“ prohlásil po jednání Spahn. Dodal, že i mládež od 12 let, která se po konzultaci s lékařem rozhodne pro vakcínu, může přispět k ochraně společnosti.

Včerejší dohoda není překvapivá, protože Spahn i jeho zemští kolegové o nezbytnosti třetí dávky a také o podpoře plošného očkování dětí hovoří dlouhodobě. Německá média nicméně zdůrazňují, že rozhodnutí ministrů jde proti doporučení německé Stálé očkovací komise (Stiko). Ta již v červnu uvedla, že upřednostňuje imunizovat děti a mladistvé ve věku 12 až 17 let jen tehdy, pokud mají zdravotní problémy.

Doporučení Stiko není závazné, vláda se ale radami komise doposud během pandemie řídila. V Evropské unii a tedy i v Německu jsou pro děti od 12 let schváleny preparáty společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Děti od 12 let budou mít v Německu přístup k vakcíně v očkovacích střediscích, nyní je pro tuto kategorii upřednostňována imunizace u praktických lékařů. Například Bavorsko chce látku dětem ve střediscích a také ve školách nabídnout od poloviny tohoto měsíce.

Plánovaná třetí dávka pro rizikové skupiny má podle Spahna a jeho zemských kolegů posílit ochranu již imunizovaných lidí se zdravotními problémy, aby je možná další vlna infekce na podzim neohrozila. Pro posilující dávku v podobě mRNA vakcín od Pfizeru/BioNTechu a Moderny nebude záležet na tom, zda lidé předtím dostali vektorovou vakcínu od společností AstraZeneca či Johnson & Johnson. Kombinace vakcín byla v Německu možná již nyní, neboť u vektorových preparátů bylo hlášeno několik případů mozkové žilní trombózy.

-čtk-