Distributor bude vakcíny rozvážet do asi 250 očkovacích center a zhruba 7500 lékařům. Foto: Fotobpb, 2020

Pojišťovny hledají distributora pro vakcínu od firem Pfizer/BioNTech

Zdravotní pojišťovny hledají distributora, který bude rozvážet do očkovacích center a do lékařských ordinací vakcínu proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Zájemci se mohou hlásit do 15. září. Vyplývá to z oznámení o zahájení zadávacího řízení.

Zdravotní pojišťovny hledají distributora, který bude rozvážet do očkovacích center a do lékařských ordinací vakcínu proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Zájemci se mohou hlásit do 15. září. Vyplývá to z oznámení o zahájení zadávacího řízení. Většina očkovacích dávek, kterou v ČR zatím zdravotníci podali, byla od Pfizer/BioNTech.

Pojišťovny už dříve vybraly distributora pro vakcíny od firem Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Od minulého týdne je rozváží společnost Avenier ze skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

Distributor pro očkovací látku Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech bude muset zajistit centrální sklad v ČR, do kterého budou vakcíny dodávány. Z něj bude distributor látky rozvážet do asi 250 očkovacích center a zhruba 7500 lékařům, především praktickým lékařům pro dospělé nebo dětským praktikům. Očkovací místa si budou vakcíny u distributora objednávat.

Předpokládá se, že pojišťovny s vybranou firmou uzavřou rámcovou smlouvu na čtyři roky. Hodnota zakázky není ve zveřejněném oznámení uvedena.

Od začátku vakcinace v Česku podali zdravotníci 10,97 milionu dávek. Dokončené očkování má přes 5,3 milionu lidí. Asi 82,5 procenta z podaných dávek připadá na Pfizer/BioNTech, po osmi procentech na vakcínu od Moderny a AstraZeneky a zhruba 1,6 procenta na látku od Johnson & Johnson.

-čtk-