V mnoha německých lékárnách se snoubí historie s moderním lékárenstvím (symbolizovaným znakem s písmenem A, jímž musejí být označeny všechny lékárny). Foto: Pixabay

Pro lékárny chceme digitalizaci a možnost nabízet placené služby, tvrdí němečtí vládní politici před volbami do Spolkového sněmu

Už v neděli 26. září si němečtí voliči vyberou nové složení Spolkového sněmu, který je dolní komorou německého parlamentu. Všichni občané mají mít přístup k lékům v dobře dostupné lékárně, slibuje ve svém programu CDU/CSU. Její koaliční partner SPD není o mnoho konkrétnější. Chce však snižovat závislost Německa na dodávkách léků ze zahraničí. Tématem se zabývá portál Deutsche Apotheker Zeitung

Ve volebním programu německých křesťanských demokratů jsou lékárny zmíněny jen okrajově. CDU na jejich adresu uvádí, že všichni občané mají mít k lékárnám přístup, má jim v tom být nápomocna digitalizace a nemají existovat žádné bariéry pro přístup k lékům. Před čtyřmi lety však byl jedním z žhavých témat prodej léků přes internet, kdy politici plédovali za jeho omezení. Tento postoj zůstává v CDU nezměněn.

Člen zdravotnického výboru německého Spolkového sněmu za CDU Michael Hennrich se však k tomu, co jeho strana chystá pro lékárenskou agendu, vyjádřil pro portál Deutsche Apotheker Zeitung. Hennrich nejprve ocenil, jak lékárny fungovaly během koronavirové krize. Podle něho nelze považovat za samozřejmost, že se většina lékáren zapojila do boje proti této pandemii. Lékárníci prý projevili velký zájem o to, aby pacienti měli během pandemie k dispozici stále ty nejlepší služby.

Přístup k lékárnám bez omezení, hlásá CDU

Hennrich připomněl, co se v oblasti lékárenského trhu podařilo v končícím volebním období prosadit. Šlo zejména o zákon, který posílil postavení „kamenných“ lékáren právě skrze omezení internetového prodeje léků na předpis, respektive možnost jejich získání z jiných zemí Evropské unie. Na druhé straně končící Spolkový sněm přijal zákon, který umožňuje zavést placené farmaceutické služby, jež by mohly poskytovat právě lékárny.

Politik CDU, který usiluje o znovuzvolení do Spolkového sněmu, také vidí další možnosti, jak vylepšovat digitalizaci ve zdravotnictví, která by byla přínosná i pro lékárny. CDU chce usilovat, aby každý občan měl přístup k lékárnám a lékům bez jakýchkoli bariér a pokud možno v místě svého bydliště. Hennrich dodal, že si dovede představit změny v elektronickém receptu, který je v Německu zatím v plenkách a teprve praxe ukazuje, kde je třeba jej „vyladit“.

Hennrich, který je zdravotnickým expertem CDU, ale zdůraznil také další stránku, která se zásobováním léky souvisí. Tou je ochrana klimatu. Podle něho by si měli zejména velkoobchodníci uvědomit, že je třeba zlepšit plánování zásobování, aby nebylo nutné tak často s léky do lékáren dojíždět.

„Pokud má většina průmyslových odvětví v Německu zásadně přemýšlet o udržitelnosti a ochraně klimatu, pak by z toho neměli být vyloučeni farmaceuti a velkoobchodníci. Nejvyšších emisí je dosahováno v silničním povozu, proto je třeba přehodnotit skladování a zásobování léky,“ uvedl pro Deutsche Apotheker Zeitung. Podle Hennricha bude téma udržitelnosti a klimatu něco, co se bude prolínat všemi agendami bez ohledu na to, kdo zrovna bude tvořit vládu.

SPD chce vrátit výrobu léků do Německa

Konkrétní na adresu lékáren není ve svém volebním programu ani stávající koaliční partner CDU/CSU, tedy sociální demokraté (SPD). Nabízejí spíše řešení pro celý farmaceutický trh v Německu. Podle SPD totiž pandemie ukázala, že „migrace“ farmaceutické výroby za hranice Německa, potažmo Evropské unie, vedla pouze ke zvyšování závislosti na dovozu důležitých léků ze zahraničí.

SPD proto navrhuje, aby Německo znovu využilo své inovativní schopnosti v boji s nemocemi. „Chceme systém, který zajistí výrobu, dostupnost a distribuci potřebných léků a zdravotnických produktů v krizových situacích,“ uvádí SPD ve svém volebním materiálu.

Sociální demokraté se, podobně jako jejich vládní kolegové z CDU, věnují tématu digitalizace a zajištění poskytování komplexní zdravotní péče. Sabine Dittmarová, expertka poslanců SPD na zdravotnictví, pro portál Deutsche Apotheker Zeitung uvedla, že lékárny prokázaly svou důležitost v celém systému právě v souvislosti s pandemií koronaviru.

Také Dittmarová zdůraznila důležitost zákona, kterým byla posílena pozice „kamenných“ lékáren. Podle ní nejsou totiž lékárníci pouhými prodejci léků, ale také odborníky, kteří mohou významně přispět ke zkvalitňování zdravotní péče v Německu. Pode Dittmarové by se mělo stát standardem, že se lékárníci budou zapojovat do procesu medikace. „Farmaceutický pohled na léky nikdy neuškodí,“ řekla. Prostor pro zlepšování vidí zejména v oblasti polymedikace. „Lékárníci musí do jednání přinést dobré příklady, které zajistí bezpečnější podávání léků,“ uzavřela.

Petr Musil