Do práce se budou moci v Řecku vrátit zdravotníci, kteří se nechají naočkovat první dávkou vakcíny a slíbí, že si nechají podat i druhou. Foto: Max Pixel

V Řecku suspendovali šest tisíc zaměstnanců zdravotnických zařízení, nemají očkování

Přibližně 6000 zdravotníků a dalšího personálu řeckých zdravotnických zařízení bylo dosud posláno na neplacenou dovolenou, protože se nenechali do středy 1. září naočkovat proti covidu-19. Proti nařízení vlády se včera konaly v některých řeckých městech demonstrace a stávka vyhlášená federací zdravotníků POEDIN, uvedla agentura AP. Ministerstvo zdravotnictví během dne učinilo mírný ústupek.

Panhelénská federace zaměstnanců státních nemocnic (POEDIN) také vyzvala vládu, aby platnost nařízení o několik týdnů odložila. Asi 2000 zdravotníků má podle ní už domluvený termín pro očkování, mnozí se rychle šli nechat očkovat ve středu. Federace také varovala, že suspendování tisíců zdravotníků ohrozí chod řady zdravotnických zařízení. Ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že neplacené dovolené neočkovaných by se mohly týkat asi 10.000 lidí. Ministerstvo zdravotnictví pro případ nedostatku zdravotníků navrhlo tříměsíční pracovní smlouvy pro dočasný personál.

V Aténách proti opatření demonstrovaly stovky zdravotníků a zaměstnanců nemocnic, které doprovázely houkající sanitky. Podobné protesty se uskutečnily i v Soluni a dalších větších městech. Demonstranti tvrdili, že nejsou proti očkování ale proti uložené povinnosti.

Podle zdravotnických odborů je v Řecku očkováno asi 94 procent lékařů a na 90 procent zdravotních sester a dalšího nemocničního personálu.

Ministr zdravotnictví Athanasios Plevris dnes ohlásil zmírnění opatření. Do práce se budou moci vrátit zdravotníci, kteří se nechají naočkovat první dávkou vakcíny a slíbí, že si nechají podat i druhou. Podle stávajícího znění zákona je návrat možný až 14 dní po druhé dávce, ministerstvo ale připraví novelu. Ministr potvrdil, že zdravotnická zařízení nemají povinnost zaměstnance, kteří se vrací do práce, zařadit na stejnou pozici, kterou měli před 1. zářím.

Od středy musí v Řecku na neplacenou dovolenou zaměstnanci státních i soukromých zdravotnických zařízení, kteří nejsou naočkováni alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19, ani tuto nemoc neprodělali v nedávné době. Výjimky mají ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemůžou. Podobná povinnost platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech. Zaměstnavateli, který v těchto zařízeních nechá pracovat neočkovaný personál, hrozí vysoká pokuta.

Tento týden řecký nejvyšší správní soud zamítl žádost odborů, aby pozastavil účinnost zákona, který nařizuje povinné očkování personálu v nemocnicích a pečovatelských domech. Další stížností, podanou federací POEDIN, se má soud zabývat 8. října.

-čtk-