VZP zvažuje, že brožuru o onkologické prevenci s fotografií premiéra Andreje Babiše rozešle pojištěncům až po říjnových sněmovních volbách. Foto: Onkobrožura

VZP zvažuje rozeslání onkologické brožury až po volbách, MZd ji dalo na web

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zvažuje, že brožuru o onkologické prevenci s fotografií premiéra Andreje Babiše (ANO) rozešle pojištěncům až po říjnových sněmovních volbách. ČTK to napsala mluvčí VZP Viktorie Plívová. Babiš podle části opozice v souvislosti s brožurou zneužívá veřejné peníze, premiér to odmítl a uvedl, že nemá problém s tím, aby se brožura lidem distribuovala právě až po volbách. Brožuru včera na svém webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

VZP včera informovala, že pojišťovny začnou brožuru o onkologické prevenci pojištěncům posílat ve čtvrtek. Jen největší pojišťovnu publikace stála k 15 milionům korun. Podle zástupců opozice by si peníze vydané na brožuru, kterou uzavírá dvojstrana s Babišovým textem a jeho celostránkovou fotografií, mělo ANO započítat do nákladů své volební kampaně.

„V souvislosti s probíhající diskusí k distribuci brožury zaměřené na onkologickou prevenci, k níž se v memorandu zavázaly všechny zdravotní pojišťovny, VZP zvažuje její odklad, a to po říjnových parlamentních volbách,“ napsala ČTK Plívová. I přes reakci, kterou chystané rozeslání materiálu vyvolalo, je VZP podle mluvčí přesvědčena o přínosu brožury.

K tomu, aby si lidé brožuru stáhli z jeho webu, mezitím na twitteru vyzvalo ministerstvo zdravotnictví. „Je v ní 19 odborníků, kteří bojují za dobrou věc. Na rakovinu každý rok kvůli zanedbané prevenci zemřou tisíce lidí,“ napsalo o brožuře. Lidé by si měli udělat názor sami, doplnilo ministerstvo a zveřejnilo odkaz na svůj web, kde je brožura i s Babišovou fotografií k dispozici.

Server Seznam Zprávy uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se počátkem září obrátil dopisem na všechny zdravotní pojišťovny, aby dodržely závazky a brožuru svým klientům rozeslaly. Pojišťovny se totiž k distribuci materiálů s tematikou prevence zavázaly v memorandu s úřadem vlády a ministerstvem zdravotnictví ještě v době, kdy přesnou podobu brožury neznaly, píše server. Vojtěch k tomu uvedl, že „termín, kdy pojišťovny brožuru pošlou, byl zcela ponechán na nich“.

Babiš včera ve Sněmovně řekl, že brožuru vymyslel on sám a je součástí národního boje proti rakovině. Zástupci opozice oponovali, že jde o Babišovu volební propagaci za veřejné peníze z českého zdravotnictví.

-čtk-