Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech. Foto: VitVit via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech zůstane, podařilo se sehnat lékaře

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku nebude muset skončit. Podařilo se najít lékaře, kteří jsou ochotni nastoupit a zajistit péči o dětské pacienty. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnici v Opařanech se nedařilo sehnat kvalifikovaný personál a hrozilo, že pracoviště kvůli tomu zanikne.

„Opařany udržíme,“ napsal Vojtěch. Ministr oslovil dopisem lékaře v regionu i ty, kteří právě skládají atestaci. „Nabídli jsme jim zajímavé finanční podmínky. A podařilo se nám ve spolupráci s odbornou společností najít lékaře, kteří jsou zde ochotni zajistit péči o dětské pacienty,“ doplnil. Česká televize uvedla, že každý lékař, který do Opařan nastoupí, dostane bonus milion korun. Na pozici ale musí setrvat nejméně tři roky.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech patří mezi pouhé tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Před časem se stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Nemocnice má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky.

V Opařanech nyní pracují dvě atestované dětské psychiatričky. Obě dvě však chtějí v prosinci v Opařanech skončit. „Ředitelka a primářka Iva Hodková již před časem ministerstvu zdravotnictví oznámila, že odchází k 31. prosinci do důchodu. Stejně tak primářka Jana Holendová,“ řekla ČTK mluvčí DPN Opařany Jana Sosna Voňavková. Nemocnice má dvě oddělení pro děti od tří do 18 let.

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.

-čtk-